Tuoresurvos

Kotoisista marjoistamme puolukka, karpalo ja lakka sisältävät runsaasti bentsoehappoa, joten nämä marjat säilyvät survoksena kylmässä ilman sokeria, kuumennusta ja säilöntäaineita. Marjat on hyvä huuhdella ennen survomista.

  • Survo osa puolukoista, karpaloista tai lakoista niin, että mehua muodostuu riittävästi peittämään marjat. Survomiseen voit käyttää esimerkiksi perunasurvinta.
  • Pane puhtaisiin lasi- tai muoviastioihin ja peitä kannella. Säilytä jääkaapissa (n. +5 °C).
  • Tarkista, että marjat ovat survotun soseen peitossa ja että pinta jää tasaiseksi aina, kun olet ottanut tölkistä survosta.
  • Survos säilyy kuukausia, kunhan kaikki marjat ovat soseen/nesteen peitossa.

Puolukkasurvoksen voi säilöä ilman sokeria tai sokerin kanssa. Jos sangolliseen survosta lisää noin 1 kg sokeria, tulee survoksesta jo suhteellisen makean makuista.

Puolukka- ja karpalosurvokseen voi säilöä myös kuorittuja, halkaistuja tai lohkottuja omenia ja päärynöitä. Esimerkiksi punaisiksi värjääntyneistä päärynänpuolikkaista saa maukkaan ja kauniin jälkiruoan. Samalla tavoin voi survokseen lisätä kurpitsakuutioita, jotka voidaan haluttaessa kiehauttaa ja jäähdyttää ennen survokseen lisäämistä.

Kurpitsa-puolukkasurvosta voi käyttää alkuruokien lisäkkeenä puolukan tapaan. Kurpitsa miedontaa hieman puolukan happamuutta ja jatkaa huonoina puolukkavuosina sosetta.