Omena

Omena on Suomen ainoa taloudellisesti merkittävä hedelmä. Suurimmat omenatarhat ovat Uudellamaalla, Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta kotipuutarhurit saavat satoa Pohjois-Suomessakin. Vuosittainen omenasato Suomessa on arviolta 10-12 miljoonaa kiloa, kun ammattiviljelijöiden tuottama sato ja kotipuutarhureiden sato lasketaan yhteen.

Kotipuutarhurin sato vaihtelee runsaasti vuosittain, yleensä kahta peräkkäistä hyvää satoa ei saada. Ja hedelmien laatu vaihtelee ainakin yhtä paljon, koska torjuntaruiskutuksia eivät kotipuutarhurit juuri käytä. Kotimainen omena on puhdas ja sen voi huoletta syödä kuorineen. Ankara ilmastomme vähentää tuholaisten määrää ja näin myös ammattiviljelijät voivat vähentää torjunta-aineiden käyttöä.

Omenalajikkeita on todella runsaasti, joten jokaiselle varmasti löytyy oma suosikki. Lajikkeet jaetaan kypsymisen mukaan kesä-, syys-. ja talvilajikkeisiin. Satokausi alkaa hyvänä vuonna jo elokuun puolessa välissä ja jatkuu aina pakkasiin asti. Tosin talvilajikkeet kypsyvät yleensä vasta varastoinnin aikana ja ovat taitavasti varastoituina syötävissä vielä jouluna.

Happamat omenalajikkeet sopivat erinomaisesti soseisiin ja piirakoihin. Makeista syyslajikkeista tulee herkullisinta tuoremehua ja aikaiset kesälajikkeet kannattaa syödä sellaisenaan. Omenan käsittelystä ja omenaresepteistä löydät lisää tietoa reseptisivuiltamme.