Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsan (Cucurbita pepo) nimi juontuu siitä, että pehmeäksi kypsennetyn kurpitsan hedelmäliha irtoaa kuorestaan lusikalla tai haarukalla kaavittuna kuin spagetti. Ulkomuodoltaan kokonainen spagettikurpitsa muistuttaa värinsä ja muotonsa puolesta isohkoa hunajamelonia.

Käyttö

Spagettikurpitsan maku on mieto. Spagettikurpitsaa voi nauttia pastan tavoin esimerkiksi tomaattisessa kastikkeessa. Kun kurpitsan keittää kypsäksi, sen hedelmäliha irtoaa spagettimaisina säikeinä. Spagettikurpitsaa voi kypsentää hyvin myös uunissa paahtamalla tai mikrossa. Kurpitsa sopii mainiosti erilaisiin keittoihin ja pataruokiin.

Siemenet yleensä poistetaan ennen kurpitsan kypsentämistä. Hdelmälihasta puhdistetut siemenet on helppo hyödyntää paahtamalla. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat rapeutta ruoan päälle ripoteltuna.

Sesonki ja säilytys

Kotimaisen spagettikurpitsan satokausi on syys-lokakuussa. Ulkomailta spagettikurpitsaa tuodaan Suomeen pääasiassa lokakuusta tammikuulle. Raaka spagettikurpitsa säilyy viileässä varastoituna hyvin noin 1–2 kuukautta.

Säilöntä

Spagettikurpitsasta syntyvät maistuvat hillot ja marmeladit esimerkiksi sitruunalla maustettuna.