Maustaminen

Ruoan maustaminen ja mausteiden käyttö on taito, jonka oppii vain tekemällä. Monipuolisia ruoka-annoksia syömällä ja ennakkoluulottomasti kokeilemalla löytää itselleen sopivat maut.

Suolaa ja pippuria on pitkään pidetty suomalaisen ruoan perusmausteina. Suomalainen ruokakulttuuri kuitenkin muuttuu ja yhä useamman kodin arkiruokailustakin löytyy kansainvälisiä ruokalajeja, joissa käytetään runsaasti erilaisia mausteita.

Mausteiden tarkoitus ruoanvalmistuksessa on korostaa raaka-aineiden parhaita puolia. Mausteilla tuodaan esiin ja korostetaan ruoan ominaismakuja. Mausteita käytetään myös värjäämään ruokaa. Eteeriset ja haihtuvat öljyt antavat mausteille niiden maun ja tuoksun. Nämä maut ja tuoksut kiihottavat maku- ja hajuhermoja ja lisäävät ruoansulatusnesteiden eritystä. Hyvän ruoan tuoksu tuo siis kirjaimellisesti veden kielelle!


Värjää välillä riisi keltaiseksi kurkumalla ja sekoita joukkoon esimerkiksi herneitä. Näin saat piristävää vaihtelua arjen ruokiin.


Erilaiset mausteet

Mausteet valmistetaan maustekasvien kuivatuista lehdistä, kukista ja hedelmistä sekä jauhetuista siemenistä, juurista, varsista ja kaarnasta. Yrttimausteita käytetään myös tuoreina. Mausteista voidaan tehdä maustesekoituksia, -suoloja ja –kastikkeita sekä marinadeja.

Kuivamausteita voidaan luokitella sen mukaan ovatko ne kokonaisia vai jauhettuja tai murskattuja. Yrttimausteet ovat oma luokkansa.


Kokeile tehdä kotona omia maustesekoituksia ja marinadeja maustepussien jämistä!


Ruokaa voidaan maustaa myös erilaisilla alkoholeilla, etikoilla sekä esansseilla. Myös sokeria käytetään ruoan maustamisessa. Ripaus sokeria syventää esimerkiksi tomaattikastikkeiden makua ja vähäinen määrä sokeria sopii myös liharuoille sekä salaateille.

Makua saat myös esimerkiksi sitrushedelmistä, maustekasveista kuten inkivääristä, pähkinöistä ja siemenistä sekä esimerkiksi valkosipulista.

Lue lisää erilaisista mausteista Mausteiden käyttö -sivulta.

Marttakoulun Maustaminen-sivut on tuotettu osana Marttojen ja Santa Marian yhteistyötä.