Valkokaali eli keräkaali

Valkokaali on Suomessa kasvatetuista kaaleista suosituin. Se kuuluu  suomalaisessa ruokahistoriassa myös vanhimpiin tunnettuihin kasveihin.

Käyttö

Valkokaalia voi syödä raakana sekä kypsennettynä. Se sopii hyvin keittoihin, kaalikääryleisiin, pata-ja vuokaruokiin sekä raastettuna salaatteihin. Lisäksi maitohappokäymisen avulla valkokaalista voidaan valmistaa hapankaalia.

Keitetty kaali tuoksuu voimakkaasti. Tuoksun aiheuttavat kaalin sisältämät rikkipitoiset yhdisteet.

Sesonki

Valkokaalia myydään kaupoissa ympärivuotisesti. Varsinainen sesonki alkaa touko-kesäkuussa varhaiskaalilla ja jatkuu pitkälle syksyyn talvikaalina. Sesongin alussa myytävä varhaiskaalin kerät ovat löyhempiä, kaalit usein pienempiä, kevyempiä ja miedomman makuisia. Talvikaalit taas ovat tiiviitä ja kokoonsa nähden painavia. Talvikaalit ovat maultaan voimakkaampia ja säilyvät pitkään. Säilyvyyden lisäämiseksi poista nuhjaantuneet päällimmäiset lehdet.

Säilytys

Kaali säilyy parhaiten kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Paloiteltu kaali säilytetään muovin sisässä. Valkokaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Lähde: https://kasvikset.fi/kasvitieto/kaalit/