Fenkoli

Fenkoli, toiselta nimeltään salaattifenkoli, on herkullinen kasvis, jonka aromi on sekä raikas että hieman lakritsin ja aniksen sävyttämä. Kasvi koostuu nyrkin kokoisesta lehtiruusukkeesta, jonka viuhkamaisten lehtien tyvi on valkoinen ja latva houkuttelevan vihreä. Tilliä muistuttavat lehdet koristavat fenkolin varsia.

Monipuolinen käyttö

Fenkolin kaikki osat ovat syötäviä, ja ne voi syödä niin raakana kuin kypsennettynä. Fenkolin esikäsittelyksi riittää  huuhtelu. Raa’an fenkolin maku on voimakkaan raikas ja hieman aniksinen. Suuremmat fenkolit ovat maultaan miedompia. Jos fenkolia käyttää raakana, kannattaa kasvin kovimmat osat leikata ohuiksi suikaleiksi. Maku mietonee kun fenkolia kypsennetään.

Ihanteellinen makupari

Fenkoli on suosittu valinta erityisesti kala- ja äyriäisruokiin. Kesäisin fenkoli tuo raikkautta grilliin. Lisäksi se sopii salaatteihin sekä dippivihanneksiin. Fenkoli on monipuolinen ruoka-aine ruoanlaitoissa ja kypsennettynä herkullinen lisuke.

Sesonki

Kotimainen fenkoli on parhaimmillaan kesä-elokuussa. Italialainen fenkolin sesonki ajoittuu tammi-helmikuulle, tarjoten vaihtelua talven herkkupöytään.

Säilytysvinkit

Fenkoli säilyy parhaiten viileässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Huomioi, että fenkoli on herkkä etyleenille, joten sen säilytys lähellä runsaasti etyleeniä tuottavia kasviksia kannattaa välttää.