Puhtaus on puoli säilykettä

Puhtaus on onnistuneen säilönnän tärkeimpiä asioita. Siitä kannattaa pitää huoli. Kuumennettavia säilykkeitä tehdessäsi noudata alla olevia neuvoja ja vinkkejä.

Hygienia säilönnässä

 1. Käytä säilönnässä vain tuoreita ja ensiluokkaisia raaka-aineita, puhtaita työvälineitä sekä huolella puhdistettuja pulloja ja tölkkejä.
 2. Kuori aina vaahto hillosta, marmeladista ja mehusta ennen purkittamista.
 3. Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä piripintaan, jottei pieneliöille jää happea ja elintilaa.
 4. Sulje astiat välittömästi. Kun säilyke jäähtyy, se kutistuu ja vetää kannen tai korkin lommolle. Tämä on merkki onnistuneesta säilönnästä.
 5. Nopeus on valttia säilönnässä. Rivakka työtahti estää kaikkialla ilmassa olevia pieneliöitä saastuttamasta säilöttäviä tuotteita.
 6. Pyyhi pullot ja tölkit puhtaiksi ja liimaa nimilaput ja päiväys.
 7. Varastoi säilykkeet paikassa, joka on viileä, pimeä, kuiva ja puhdas.
 8. Käytä edellisen sadon säilykkeet pois ennen uuden sadon säilöntää.

Homeista säilykettä ei tule käyttää lainkaan. Homeen pois kuoriminen ei auta, sillä homerihmastoa voi olla myös purkin pohjalla, vaikka sitä ei silmin näkisikään.


Säilykepurkkien ja pullojen puhdistus

 1. Käytä säilönnässä lasisia tölkkejä ja pulloja, joissa on tiivis kansi tai korkki. Muovirasiat sopivat parhaiten pakastamiseen.
 2. Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.
 3. Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen. Anna niiden liota yön yli. Liotuksen aikana astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät, jolloin ne voidaan tuhota. Jos tätä ei tehdä, astioiden pinnassa on kuumennuksen jälkeenkin säilykkeitä pilaavia itiöitä.
 4. Upota kannet ja korkit vesikattilaan ja kiehauta ne. Muista, että kumitulpat eivät kestä keittämistä.
 5. Kuumenna pullot ja tölkit. Valitse jokin seuraavista kuumennustavoista:
  • Pese pullot ja tölkit astianpesukoneessa 60 asteessa. Ajasta pesu päättymään vasta kun hillo on valmis.
  • Kääri tölkkien ja pullojen ympärille sanomalehtiä niin, että suuaukko jää vapaaksi. Pinoa ne 100–125 °C uuniin ja anna niiden kuumentua vähintään 15 min.
  • Mikroaaltouuni tai tölkkien keittäminen kattilassa sopii muutaman tölkin kuumentamiseen. Mikroaaltouunissa täytä ensin tölkit vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu.