Kukkakaali ja parsakaali

Kukkiviin kaaleihin kuuluvat kukka- ja parsakaali ovat monen suosikki kaaleja. Kukkakaali on perinteiseltä väriltään valkoinen, mutta satunnaisesti kaupassa voi törmätä sen vihreään, liilaan tai oranssiin versioon. Parsakaalia saattaa löytää perinteisen parsakaalin lisäksi ohuena varsiparsakaalina.

Käyttö

Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Kukkakaalissa syötäviä osia ovat kukinnot, kukintoihin liittyvät varret sekä kukkakaalia suojaavat lehdet.

Parsakaalia kypsennetään ennen syömistä uunissa pannulla, höyryttämällä tai keittämällä. Nopea kypsennys säilyttää parsakaalin rakenteen napakkana ja värit kirkkaana. Jos keität parsakaalia, käytä vettä mahdollisimman vähän.

Sesonki

Kukkakaalin ja parsakaalin satokausi kestää Suomessa juhannuksesta marraskuun puoliväliin saakka. Parhaimmillaan sato on elokuussa. Satokauden ulkopuolella kukka- ja parsakaalia on saatavilla tuontituotteena. Laadukas kukka- tai parsakaali on napakka. Nuppujen väri on raikas ja pinta vahingoittumaton.

Säilytys

Kukka- ja parsakaalit kuivuvat helposti, jonka vuoksi ne on säilytettävä muovin sisässä +2 – +5 asteen lämpötilassa. Kukka- ja parsakaalit säilyvät paremmin jos niihin on jätetty hieman suojalehtiä ja vartta. Kaalit ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

lähde: https://kasvikset.fi/kasvitieto/kaalit/