Marmeladit

Marmeladit valmistetaan keittämällä marja- ja hedelmäsoseita ja sokeria keskenään. Marmeladit ovat soseita kiinteämpiä.

Marmeladin valmistukseen sopivat vähän raa’at, happamat, runsaasti pektiiniä sisältävät marjat ja hedelmät. Jos haluat valmistaa marmeladia, joka kestää paistamista (esim. pullien täytteeksi), lisää 100 g marmeladiin n.1rkl perunajauhoja.

Marmeladin rakenteesta tulee kiinteää, kun sosetta keitetään tarpeeksi kauan tai jos siihen lisätään pektiiniä. Marmeladiin käytetään sokeria 750 g – 1 kg sosekiloa kohti. Käytettäessä hillosokeria sokerimäärää voidaan vähentää ja keittoaikaa lyhentää. Hyytelöimisainetta käyttämällä voi myös kypsistä marjoista ja hedelmistä valmistaa marmeladia.

Perusohje

1 kg marjoja ja/tai hedelmiä
750 g – 1 kg (9-12 dl) sokeria

  1. Hienonna kovakuoriset marjat ja hedelmät monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
  2. Pane marja/hedelmäsose ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Lisää tilkka vettä, jos se on pohjaanpalamisen estämisek­si tarpeellista.
  3. Keitä hiljalleen ilman kantta niin kauan, että massa alkaa saostua, noin 45 minuuttia.
    Sekoita välillä.
  4. Tee marmela­dikoe. Kasta kuiva lusikka marmeladiin ja nosta se kattilan yläpuo­lelle. Jos viimeiset pisarat tippuvat hitaasti ja ne ovat suuria, marmeladi on valmista.
  5. Jos marmeladi on löysää, voit lisätä siihen vähän pektiiniä. Sekoita marmeladikiloa kohti 3/4 tl pektiiniä, saman verran sit­ruunahappoa ja 2 tl sokeria. Kuumenna marmeladi ja lisää seos joukkoon. Keitä pari minuuttia.
  6. Tölkitä marmeladi välittömästi.