Siitakesieni

Siitakesieni (Lentinus Edodes) on kotoisin Itä-Aasiasta. Se kasvaa luonnonvaraisena Kiinassa. Lisäksi sitä viljellään Aasian maissa – ja myös meillä Suomessa.

Siitake nimi tulee japaninkielen sanoista shii , joka on erään puulajin nimi, ja take eli sieni – shii-puun sieni.

Siitaketta viljellään Suomessa myyntiin sekä kotiolosuhteissa kotikäyttöön. Suomalaiset ovat olleet siitakeen viljelyssä edelläkävijöitä: suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet nykyisin käytössä olevan kasvatusalustan. Suuri osa Suomessa tuotetuista siitakesienistä päätyy vientiin. Suomessa siitakesieniä kasvatetaan lehtipuunpurusta ja viljasta valmistetuissa kasvatusalustoissa.

Siitakesieni sisältää hyvää proteiinia, B-vitamiineja ja kuitua. Maultaan siitakesieni on mieto. Sen umami vahvistaa ruoan omaa makua. Ulkonäöltään siitakesieni hiukan vaihtelee: lakki on tumman tai vaalean ruskea ja lakin reunassa voi olla vaaleita pilkkuja. Siitakkeesta käytetään sekä jalka että lakki. Se on käyttövalmis sellaisenaan, sitä ei tarvitse ryöpätä.

Säilö: Tuoreet siitakesienet voi pakastaa – pienet sellaisenaan ja isommat viipaloituna. Laita pakastetut sienet suoraan kuumalle pannulle, älä sulata.


Siitakesientä käytetään erittäin paljon aasialaisissa keittiöissä. Sen voi halutessaan korvata resepteissä helpommin kaupasta saatavalla ja edullisemmalla herkkusienellä.