Tuoremehut

Tuoremehu on 100-prosenttista mehua, jota ei ole kuumennettu. Pieniä määriä tuoremehuja voi valmistaa kotona joko mehulingolla, jauhamalla tai survomalla marjat.

Sähkökäyttöisillä mehulingoilla voi lingota juureksia, hedelmiä ja kovakuorisia marjoja. Työ on melko hidasta, koska linkoon mahtuu vain vähän raaka-ainetta kerrallaan.

Tuoremehu on järkevintä säilyttää pakastamalla. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, mehun saa jääkaapissa säilyväksi pastöroimalla Kuumenna mehu 80 °C ja pidä siinä 10 min. Täytä puhtaat kuumat pullot piripintaan ja sulje välittömästi puhtailla kumitulpilla.

Tuoremehua valmistetaan myös mehuasemilla. Muutamilla mehuasemilla on laitteistoja, joilla voi valmistaa mehuja hedelmien lisäksi myös marjoista ja juureksista. Pienin tuoremehuksi valmistettava erä on usein noin 30 kg.

Omenista saadaan paras tulos sekoittamalla happamia ja makeita lajikkeita keskenään. Hyvää mehua saadaan yhdestäkin lajikkeesta, kun puserretaan oikealla hetkellä. Esimerkiksi kesäomenista Valkea kuulas on puserrettava mehuksi silloin, kun siemen on vaaleanruskea ja omena vielä hieman raaka.

Jos olet ensikertalainen mehuaseman käyttäjä, sinun on hyvä tietää seuraavia asioita

  • Varaa aika mehuasemalta riittävän ajoissa.
  • Paras tulos saadaan suoraan puusta poimituista omenista, mutta myös maahan pudonneet, rupiset ja pintaviallisetkin kelpaavat.
  • Pilaantuneet ja homeiset omenat eivät kelpaa.
  • Pese pullot ja sulkimet huolellisesti, liota niitä 12 tuntia ennen asemalle menoa ja jätä pullot kosteiksi.
  • Pastörointi käy kätevimmin mehuasemalla.
  • Kilosta omenia saadaan mehua 5–7 dl.

Marjajuomia

Marjoista voi sitruuna- tai viinihappoa käyttämällä valmistaa kuumentamatta raikkaita juomia.

Happamista marjoista valmistettu mehu säilyy hyvässä säilytyspai­kassa ilman pastörointia jouluun saakka. Pastöroimalla tai pakasta­malla se säilyy aina seuraavaan satokauteen asti.

Samalla ohjeella voi valmistaa juomaa punaherukoista, karpaloista ja variksenmarjoista.

Jälkimehu marjamassasta

Tähteeksi jääneen marjamassan voi jauhaa sosemyllyllä, maustaa sokerilla ja pakastaa. Toinen mahdollisuus on lisätä soseen joukkoon vettä, kuumentaa ja siivilöidä. Mehusta voi tehdä kiisseliä ja puuroja ja ylimäärä on kätevintä pakastaa.