Myskikurpitsa

Myskikurpitsa (Cucurbita moschata) on muodoltaan päärynää muistuttava talvikurpitsa, jonka väritys vaihtelee vaalean oranssista keltaiseen.   Myskikurpitsa eli butternut squash vaatii runsaasti lämpöä kasvaakseen.

Käyttö

Myskikurpitsasta käytetään sen kirkkaan oranssi, aromaattisen pähkinäinen ja aavistuksen makea hedelmäliha. Kurpitsa syödään kypsennettynä, jolloin myös sen ravintoaineet imeytyvät kehoon paremmin. Kurpitsaa voi käyttää esimerkiksi risottoihin, sosekeittoihin ja leivontaan. Myskikurpitsa soveltuu hyvin makeisiin jälkiruokiin ja piirakoihin. Myös myskikurpitsan hedelmälihasta puhdistetut siemenet on helppo hyödyntää paahtamalla. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat rapeutta keiton päälle ripoteltuna.

Myskikurpitsa on helpointa kuoria uunissa paahtamisen jälkeen. Jos valmistat kurpitsan eri tavalla halkaise se ensin pituussuunnassa. Aseta puolikkaat leikkuupinta alaspäin ja poista kuori terävällä juuresveitsellä ylhäältä alaspäin leikaten.

Säilytys

Myskikurpitsalla on ohuempi kuori kuin muilla talvikurpitsoilla, mutta se säilyy kovan kuorensa ansiosta erinomaisesti varastokasviksena. Myskikurpitsa kannattaa säilyttää viileässä, noin +8– +12 asteen lämpötilassa.

Säilöntä

Kurpitsan voi säilöä esimerkiksi etikkapikkelssinä tai soseena. Soseen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Pakastettua sosetta voi hyödyntää vaikkapa sämpylätaikinaan tai piirakan täytteenä.