Mausteiden käyttö

Mausteita lisätään ruokaan pikkuhiljaa. Ruokaa olisi hyvä maistaa aina muutaman minuutin päästä mausteiden lisäämisen jälkeen, jotta mausteet ehtivät luovuttaa aromeitaan ruoalle. Sen jälkeen mausteita voi taas lisätä, jos on tarve. Lisää voit aina laittaa, mutta liikaa on vaikea poistaa!

Kuumana tarjottava ruoka kaipaa mausteita vähemmän kuin kylmänä tarjottava. Ota myös huomioon, että kylmää ruokaa maustettaessa makujen on annettava tasaantua pidempään – puolesta tunnista kahteen tuntiin – kuin kuumaa ruokaa maustettaessa.

Mausteet tulisi lisätä ruokaan aina mitan, lusikan tai kämmenen kautta. Näin ruokaan ei mene vahingossa liikaa maustetta, eikä kuumasta ruoasta nouseva höyry tuki maustepurkin reikiä tai aiheuta mausteiden paakkuuntumista maustepussissa.

Kokonaiset mausteet

Kokonaiset mausteet lisätään ruokaan valmistuksen alkuvaiheessa. Kokonaisia mausteita käytetään useimmiten liemissä, keitoissa ja pataruoissa. Kokonaiset mausteet voidaan laittaa harsopussiin, jolloin ne on helppo noukkia pois ruoasta, kun se on tarpeeksi maustunut.

Esimerkkejä kokonaisista mausteista:

  • Pippurit
  • Laakerinlehti
  • Vanilja- ja kanelitanko
  • Tähtianis
  • Neilikka

Huuhtele ja kuivaa käytön vanilja- ja kanelitangot käytön jälkeen ja käytä samoja tankoja useamman kerran.


Syvempää makua ja ihanaa tuoksua keittiöön saat, kun paahdat kokonaisia mausteita kuivalla ja kuumalla pannulla ennen jauhamista!


Jauhetut mausteet

Jauhetut mausteet lisätään ruokaan kypsentämisen aikana tai sen loppupuolella. Jotkin mausteet menettävät makunsa, jos ne lisätään ruokaan liian aikaisessa vaiheessa. Jauhetut mausteet on hyvä ripotella tasaisesti ruokaan ja sekoittaa.

Vaivatonta on käyttää valmiiksi jauhettuja mausteita. Kokeile kuitenkin jauhaa mausteita itse morttelissa (esim. maustesiemenet), rouhia maustemyllystä (esim. pippurit) tai raastaa kokonaisista mausteista (esim. muskottipähkinä). Itse hienontamalla saat mausteiden aromit parhaiten irti.

Yrttimausteet

Yrttimausteet voidaan jakaa kahteen luokkaan. Vahvoihin ja hentoihin yrtteihin. Vahvat yritit säilyttävät arominsa paremmin ja ne voidaan lisätä ruokiin jo valmistuksen alkuvaiheessa. Hennot yrtit eivät kestä pitkää kuumentamista ja ne lisätään ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Yrttejä saa kuivattuna sekä tuoreena.

  • Hennot: basilika, kirveli, minttu, persilja, rakuuna, sitruunamelissa, tilli
  • Vahvat: meirami, oregano, rosmariini, timjami

1 tl kuivattua yrttiä = 1-2 rkl tuoretta yrttiä


Tuoreet nuupahtamassa olevat yrtit voi pakastaa. Voit pelastaa yrtit roskiin joutumiselta myös tekemällä niistä mausteöljyä tai -voita. Tuoreita yrttejä on kiva kasvattaa ikkunalaudalla, parvekkeella tai puutarhassa. Niillä saa helposti viimeisteltyä annoksen kuin annoksen kauniiksi.

Lue lisää yrttien kasvattamisesta täältä.

Maustekastikkeet, etikat, esanssit, alkoholit

Maustekastikkeet ovat lähinnä tarkoitettu ruoan maun viimeistelyyn. Maustekastikkeita voidaan lisätä ruoanvalmistuksen aikana tai ne voidaan laittaa tarjolle pöytään. Maustekastikkeet ovat usein hyvin voimakkaan makuisia ja niissä on käytetty monia eri mausteita. Maustekastikkeita ovat esimerkiksi ketsuppi, sinappi, soija, erilaiset chilikastikkeet sekä esimerkiksi bbq-kastikkeet. Valmiissa maustekastikkeissa voi olla hyvin paljon sokeria ja suolaa. Niiden osuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, jos maustekastikkeita käyttää paljon.

Etikoita käytetään eniten salaatinkastikkeissa ja säilönnässä. Viini-, olut- ja siideri- sekä mauste- ja hedelmäetikoita käytetään myös ruoanvalmistuksessa. Esansseja käytetään lähinnä leivonnassa ja jälkiruoissa. Niitä ei tarvita kuin muutama tippa. Esanssit valmistetaan synteettisesti tai uuttamalla aidoista hedelmistä.


Mauste-etikkaa voi tehdä myös itse. Lisää etikkapulloon kokonainen yrttioksa, joka antaa makua etikkaan parissa päivässä.


Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa voidaan käyttää myös erilaisia viinejä, viinoja, liköörejä ja konjakkeja maustamiseen. Punaviinejä käytetään perinteisesti liharuoissa, valkoviinejä kala- ja kasvisruoissa. Vahvat ja makeat viinit, kuten madeira, sherry ja portviini sopivat jälkiruokien maustamiseen. Vahvoilla alkoholeilla, esimerkiksi konjakilla, voidaan liekittää ruokaa.

Marttakoulun Maustaminen-sivut on tuotettu osana Marttojen ja Santa Marian yhteistyötä.