Mustatorvisieni

Aromikas mustatorvisieni (Craterellus cornucopioides) on monien mielestä yksi parhaista sienistämme. Sieni on aloittelevankin sienestäjän helppo tunnistaa, mutta vaikea löytää edellisvuoden karikkeen tai heinän seasta.

Tuntomerkit

Nimensä mukaisesti sienen itiöemät muistuttavat mustia torvia. Malto on hyvin ohut, nahkamainen ja helposti repeytyvää. Lakki on alapinnalta heltaton, lähes sileäpintainen tai lievästi ryppyinen ja mustanharmaa, yläpinnalta hienosuomuinen ja musta. Lakin reuna on nuorena alas kiertynyt. Lakin väri vaihtelee ilman kosteuden mukaan. Kosteana se on sinimusta, kuivana harmaanruskea. Jalalla ja lakilla ei ole selvää rajaa. Tötterömäinen sieni kapenee tummaksi, ontoksi, puolittain maatuneeksi tyveksi, joka mullan makuisena ja sitkeänä kannattaa poimittaessa leikata pois. Mustatorvisieni niin kuin muutkin metsäsienet sisältävät vähän energiaa ja niissä on kuitua sekä kivennäisaineita.

Mustatorvisieni on melko yleinen vain Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisemmassa harvinaisempi.  Sen kasvupaikkoja ovat rehevät metsät ja lehdot, tuoreet tai lehtomaiset kangasmetsät, missä sitä parhaiten löytää rinteiltä, aukkopaikoilta ja polkujen varsilta tiheinä kasvustoina. Mustatorvisieniä kannattaa etsiä samoilta paikoilta vuodesta toiseen. Satoisuus vaihtelee huomattavasti eri vuosina, paras satoaika on elokuulta lokakuulle.

Käsittely ja käyttö

Mustatorvisientä ei tarvitse esikäsitellä ennen ruoaksi valmistusta.  Mullanmakuinen sienen tyviosa poistetaan ja torvet halkaistaan, että roskat saadaan pois torven sisältä.

Mustatorvisieni on erittäin hieno ruokasieni, jolla on voimakas hedelmäinen tuoksu. Sieni sopii oikein hyvin käytettäväksi esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, paistoksiin ja myös makeisiin jälkiruokiin. Kuivattuna jauheena se on erinomainen mauste.

Säilöntä

Ohutmaltoisena sieni on helppo säilöä kuivaamalla, jolloin sen maku voimistuu entisestään. Kuivia sieniä on kuitenkin syytä käyttää ainakin alussa pieniä määriä, koska aromi on todella voimakas. Kuivattaminen on mahdollista huoneenlämmössäkin. Sientä voi säilöä myös pakastamalla. Lue lisää sienten kuivaamisesta täältä. Lue lisää sienten pakastamisesta täältä.