Lehtikaali

Lehtikaali on maineeltaan terveysruokaa. Eikä suotta, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia ja rautaa.

Käyttö

Lehtikaali ei muodosta kaalinkerää vaan siitä käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset ja lehdet. Lehtikaalta voidaan syödä raakana tai kypsennettynä. Jos lehtikaalta syödään raakana lehtiruodit poistetaan, mutta jos lehtikaali kypsennetään voidaan myös ruodit pilkkoa, kypsentää ja syödä. Lehtiruodit vaativat hieman pidemmän kypsennysajan kuin vihreä lehtiosa. Lehtikaali sopii salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, uunissa paahdettavaksi sekä esimerkiksi lehtikaalipestoon.

Sesonki

Lehtikaalen satokausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu Suomessa aina joulukuuhun saakka. Lehtikaali kestää hyvin kylmää ja sen maku jopa muuttuu miedommaksi ja makeammaksi, jos sen annettaan jäätyä ennen sadonkorjaamista.

Säilytys

Lehtikaali säilytetään muovipussissa +2 – +4 asteen lämpötilassa. Lehtikaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Lähde: https://kasvikset.fi/kasvitieto/kaalit/