Porkkana

Porkkana (Daucus carota ssp. sativus) on yleinen viljelykasvi eri puolilla maailmaa. Sen kerrotaan olevan kotoisin Lähi-Idästä ja Keski-Aasiasta. Alkuaan porkkanan juuri oli valkoinen, kunnes se sai oranssin värinsä Ranskassa jalostuksen myötä.

Porkkana on kaksivuotinen kasvi, mutta ruokaporkkanasato korjataan ensimmäisenä syksynä.

Käyttö

Porkkana on monipuolinen raaka-aine. Sitä voi käyttää keitettynä, paistettuna, wokeissa, laatikoissa, muhennoksissa, keitoissa ja leivonnassa. Porkkanaraaste tuo väriä ja kuituja ruokalautaselle. Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta.

Sesonki

Kotimaista varastoporkkanaa myydään Suomessa ympärivuotisesti. Tuoretta satoa on saatavilla kesäkuusta syyskuulle, jolloin porkkanat ovat makeimmillaan. Nippuporkkanoiden naatit voi hyödyntää salaattina.

Säilytys

Pitkän säilytyksen myötä porkkana saattaa alkaa itämään jääkapissa. Jos itämistä on tapahtunut vain vähän, voi porkkanan syödä turvallisesti kunhan sen kuorii ja keittää. Runsaasti itänyt porkkana voi maistua pahalta.

Säilytä porkkanat kylmässä +2 – +5 asteessa. Porkkana on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.