Leivinuuni

Leivinuuni on kivirakenteinen tulensija, jota käytetään ruoanlaittoon, leipomiseen ja asumuksen lämmittämiseen. Puuta poltettaessa syntyy lämpöä, joka varautuu leivinuuniin. Uuni luovuttaa lämpöä hiljalleen jopa muutaman päivän ajan. Leivinuunit muurattiin perinteisesti luonnonkivistä ja savilaastista. Nykyisin käytetään tiiliä tai vuolukiveä, jossa tulipesänä on tulenkestävä valumassa. Vuolukivi johtaa ja sitoo lämpöä paremmin kuin tiili.

Leivontapäivän edellisenä päivänä on hyvä lämmittää uunissa pesällinen tai kaksi, jolloin uuniin saadaan peruslämpöä. Uunin lämmitämiseen valitaan mahdollisimman kuivaa puuta. Kosteus puussa alentaa palamisnopeutta ja lisää savukaasujen epäpuhtauksia. Märkä puu palaa huonosti ja savuaa paljon. Uunipuina käytetään sekapuita, joiden tulee olla noin 15 cm uunin syvyyttä lyhyemmät.

Leivinuunin käyttö:

1. Avaa pellit. Pellit sijaitsevat usein hormin sivulla.
2. Poista vanhat tuhkat, etteivät ne toimi eristeenä, jolloin arina ei lämpene kunnolla.
3. Poista kylmä ilmapatsas savupiipusta polttamalla sanomalehteä piipun ja leivinuunin nokiluukuissa. Piipun lämpötilaa nousee, enin kosteus
poistuu ja uuni vetää hyvin. Kun piippu lämpenee, niin veto paranee huomattavasti. Savupelti kannattaa myös avata ½ –1 tuntia aikaisemmin ennen tulen sytyttämistä, jos tulisija on ollut kylmillään monta päivää. Lämmin sisäilma lämmittää ja kuivattaa piippua.
4. Kylmään uuniin ensimmäinen pesällinen pienistä, kuivista puista. Puut ladotaan uunin takaosaan siten, että yksi puu poikittain ja päälle puita pitkittäin ja väliin sytykkeitä. Puiden alle jää ilmatilaa, joka auttaa puiden palamista.
5. Sytytä uuni. Pidä leivinuunin ilmasäätö auki 15–20 min. Alussa suuren ilmamäärän avulla savukaasut liikkuvat normaalia nopeammin. Myös piippu ja tulisija lämpenevät tehokkaasti.
6. Poltettava puumäärä on uunikohtaista. Uuni on paistovalmis, kun noki on suunnilleen palanut pois pesästä. Polton voi lopettaa noin 2–3 pesällisen jälkeen.
7. Hehkuvat hiilet voi levittää leivonta-arinalle, jolloin ne lämmittävät pohjan tasaisesti. Riko hiilihangolla isot kekäleet. Kun hiillos on poltettu lähes loppuun pienennä peltiä ja suuluukkua.
Varo häkää! Uunit ovat yksilöllisiä, joissain voi sulkea pellit kiinni eikä häkä tule sisään. Anna hiilloksen hiipua vielä puolesta tunnista tuntiin.
8. Kun hiilet ovat tummuneet vedä ne hiililuukusta tuhkapesän aukkoon.
9. Kastele uuniluuta ja luudi arina puhtaaksi tuhkasta.
10. Anna lämmön tasaantua vähän aikaa ennen paistamista. Uunin lämpötilan tarkkailussa käytetään uunin arinan päälle sijoitettavaa mittaria tai leivinuunin kiinteää mittaria.

Leivinuunin käyttöjärjestys

1.karjalanpiirakat, rieskat
2.sämpylät, pikkupullat, reikäleivät
3.hiivaleipä, ruisleipä, voitaikinaleivonnaiset, kuorrutettavat ruoat
4.pitkot, marjapiirakat, pikkuleivät
5.kakut, vuokaruoat, pikkuleivät
6.haudutetut ruoat
7.marengit
8.kasvisten ja sienien kuivaaminen

Nokitahrojen poisto

Nokitahrojen puhdistamiseen leivinuunin ympäriltä voi kokeilla yleispuhdistusainetta tai mineraalitärpättiä. Lasipinnoilta noki lähtee tavallisella (pinnottamattomalla) sanomalehdellä hankaamalla. Voit kokeilla tiilipintojen puhdistamiseen myös tuhkalla hankaamista. Kostusta pyyhkeenkulma, painele sitä jäähtyneeseen tuhkaan ja hankaa sen jälkeen nokitahroja.