Kylmä kylmänä ja kuuma kuumana

Ruoan säilytyksessä vaaravyöhykelämpötila on +6..+60°C. Siinä mikrobit lisääntyvät nopeiten, joten vältä tätä lämpötila-aluetta!

Ruoan kuumentaminen höyryävän kuumaksi tuhoaa haitalliset mikrobit. Kypsennä siipikarjanliha, jauheliha ja muu pilkottu liha aina läpikypsäksi. Jauhelihataikinan maun voi tarkistaa, kun kypsentää maistiaispalan mikrossa.

Tarjoile heti

Tarjoile ruoka mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen. Laita kylmät tuotteet pöytään vasta vähän ennen tarjoilua. Juhlissa noutopöytää voi täydentää pikkuhiljaa eikä kaikkea tarvitse laittaa kerralla tarjolle. Pitkään, yli kaksi tuntia, pöydässä huoneenlämmössä seissyt ruoka tulee heittää pois.

Jäähdytä nopeasti

Jos ruokahetkeen on enemmän kuin kaksi tuntia aikaa, jäähdytä ruoka. Nopea jäähdytys estää bakterien lisääntymisen ja ruoan laatu säilyy hyvänä. Jäähdyttämistä voi nopeuttaa jakamalla ruokaa pienempiin annoksiin, viipaloimalla tai paloittelemalla.

Muista, ettei lämmintä ruokaa saa laittaa jääkaappiin. Jääkaapin lämpötila nousee ja muiden tuotteiden turvallisuus heikkenee. Ruoan voi kätevästi jäähdyttää laittamalla ruoka-astian tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä. Jääkaappiin laittaessa peitä ruoat huolellisesti (esim. muovikelmulla). Peittämällä estät niiden kuivumisen sekä hajujen leviämisen ja tarttumisen.

Kuumenna ruoka nopeasti kauttaaltaan kiehuvan kuumaksi juuri ennen tarjoilua.