Umpiointi

Umpiointi oli ennen pakastusta yleinen tapa säilöä marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Työssä käytettiin erityistä umpiokattilaa ja kumirenkailla ja jousilla varustettuja umpiotölkkejä.

Umpiointi onnistuu hyvin ilman erikoisvälineitäkin. Tarvitaan vain iso kattila ja twist-off-kansilla suljettavia lasitölkkejä, joita moneen talouteen kertyy kaupan säilykkeistä ja vauvanruoista. Tölkkejä voi myös ostaa taloustavarakaupoista. Twist-off-kannessa oleva muovitiiviste sulkee kannen tiiviisti. Sen on luonnollisesti oltava ehjä ja puhdas.

Umpioinnissa säilykettä kuumennetaan kattilassa tai uunissa. Kuumennuksen aikana syntyvä vesihöyry työntää ilman pois tölkistä, jolloin alipaine sulkee kannen tiiviisti ja purkin sisälle syntyy alipaine, joka estää happea käyttävien bakteerien elämisen säilykkeessä. Samanaikaisesti kuumennus tuhoaa säilykkeen sisällä olevat pieneliöt ja tiiviisti sulkeutuva kansi estää uusien mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Kaikki kaupasta ostettavat lasipurkkiin pakatut säilykkeet on umpioitu.


Säilykkeen voi umpioida riippumatta siitä, käytetäänkö säilöntään sokeria, suolaa tai etikkaa.


Umpioinnin avulla on perinteisesti säilötty marjoja, hedelmiä ja sieniä, kuten:

 • kokonaisia luumuja
 • kirsikoita
 • karviaismarjoja
 • omenoita lohkottuina
 • rouskuja

Umpioinnin perusohje

 1. Huolehdi, että käyttämäsi purkit ovat puhtaita.
 2. Puhdista umpioitavat marjat, hedelmät tai sienet huolellisesti ja täytä säilykepurkit niillä. Huomioi sienten mahdollinen esikäsittely (ryöppäys, huuhtelu).
 3. Valmista säilykeliemi. Voit säilöä kasviksia esimerkiksi 1-2-3 pikkeliliemeen sekä marjoja ja hedelmiä esimerkiksi sokerista ja vedestä keitettyyn sokeriliemeen.
 4. Täytä purkit piripintaan liemellä ja kierrä kannet löyhästi kiinni.
 5. Siirrä purkit isoon kattilaan ja kaada kattilaan vettä niin, että vesi peittää purkeista vähintään 2/3. Voit laittaa kattilan pohjalle keittiöpyyhkeen, joka estää purkkeja kolhiintumasta pohjaa vasten.
 6. Kuumenna vesi kiehumispisteeseen ja keitä purkkeja 15-40 minuuttia purkkien koosta ja umpioitavasta riippuen.
 7. Nosta purkit varovasti pöydälle, kierrä kansi tiukasti kiinni ja anna jäähtyä. Lommolle painunut kansi kertoo onnistuneesta säilönnästä.

Pikaumpiointi

Pikaumpioinnista voidaan puhua silloin, kun kuumalla hillolla, soseella tai mehulla täytetään tölkki tai pullo piripintaan ja suljetaan välittömästi twist-off-kannella tai kumituppilolla. Kun hillo jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja tölkkiin muodostuvan alipaineen vuoksi kansi sulkeutuu ilmatiiviisti.