Elintarvikkeiden säilyvyys

Säilyttämällä elintarvikkeet niille oikeissa lämpötiloissa pidennät elintarvikkeen käyttöikää ja estät turhan ruokahävikin syntymistä.

Katso, haista ja maista, onko ruoka vielä syömäkelpoista.

Pidä kerran viikossa hävikkipäivä, jolloin hyödynnät jääkaapista löytyvät valmiit ruoat tai pussien pohjat.

Käy kaapit läpi säännöllisesti, mikään elintarvike ei ole ikuinen, joten katso tasaisin väliajoin kuiva-ainekaappiisi, pakastimeesi ja jääkaappiisi.

Parasta ennen -päivä on nimensä mukaisesti päiväys, johon asti tuote säilyttää ominaisuutensa, mikäli tuotetta on säilytetty oikein. Päiväyksen jälkeen tuote ei ole käyttökelvoton, ja sen voi syödä, kunhan tarkastaa ensin tuotteen laadun aistinvaraisesti. Eli katso, haista ja maista!

Viimeinen käyttöpäivä on päiväys, jonka jälkeen tuotetta ei saa myydä eikä sitä ole turvallista syödä.

Muista säilyvyys, kun valmistaa isompia määriä ruokaa kerralla tulee huolehtia sen säilyvyydestä. Jos ruokaa tulee valmistettua enemmän kuin ehtii syömään, kannattaa se siirtää pakastimeen odottamaan toista hetkeä. Pakkaa valmis ruoka aina tiiviiseen kannelliseen astiaan. Jos pakastat ruokaa, suosi valmiita annoskokoja ja merkitse kansiin huolellisesti sen sisältö ja päivämäärä.

Elintarvike  Säilytysaika säilytysohje Tunnista syömäkelpoinen tuote 
Kala  


 

Tuore kala säilyy jääkaapissa enintään 1 päivän ajan.  Tai viimeiseen käyttöpäivään asti. Osta kala mieluiten samana päivänä tai edellisenä iltana, kun aiot valmistaa sen. Huolehdi kylmäketjusta ja säilytä kala jääkaapin alimmalla hyllyllä, jossa lämpötila on matalin.  Tuoreen kalan tunnistaa sen tuoreesta ja raikkaasta tuoksusta, kirkkaista silmistä ja punakoista kiduksista. Lisäksi tuoreen kalan liha on kiinteää ja ruodot ovat napakasti kiinni lihassa. Noudata viimeistä käyttöpäivä merkintää.  
Liha  


 

Tuore liha säilyy jääkaapissa enintään 1–5 vrk ajan tai viimeiseen käyttöpäivään asti lihatuotteesta riippuen.  Käytä tuore pakkaamaton liha noin päivän kuluessa. Pakkaamaton jauheliha käytetään samana päivänä. Säilytä liha jääkaapin alimmalla hyllyllä, jossa lämpötila on matalin.  Lihatuotteita ei tule käyttää viimeinen käyttöpäivä- merkinnän jälkeen. Hyvän lihan tuntomerkit ovat raikas tuoksu ja kirkas väri. Noudata viimeistä käyttöpäivä merkintää.  
Maito  


 

Avattu pastöroimaton maito säilyy jääkaapissa noin 4 vrk  Vältä säilyttämistä maitoa jääkaapin ovessa, jossa maito altistuu herkästi lämpötilan vaihtelulle.   Pilaantuneen maidon tunnistaa happamasta hajusta ja mausta sekä kokkareisesta rakenteesta. Tarkastele laatua aistinvaraisesti.  
Hapanmaito-tuotteet  Avatut tuotteet säilyvät jääkaapissa noin viikon.  hapanmaitotuotteet säilyvät yleensä pitkään (päiviä tai jopa viikkoja) parasta ennen -päivän jälkeenkin Hapatetut maitotuotteet säilyvät hapattamattomia maitotuotteita paremmin, sillä happamuuden takia ne ovat huonoja kasvualustoja bakteereille.  Älä käytä homeisia tai pilaantuneen hajuisia hapanmaitotuotteita. Tarkastele laatua aistinvaraisesti.  
Kananmunat  


 

Kananmuniin merkitään parasta ennen-päiväys, joka on 28 päivää muninnasta. Kananmunat säilyvät kuitenkin usein hyvänä pidempään.  Säilytä kananmunat omassa kennossa tylppä pää ylöspäin, joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Vältä lämpötilan vaihtelua sekä turhaa tärähtelyä. Tästä syystä jääkaapin ovi ei ole paras paikka kananmunien säilytykseen.  Pilaantuneen kananmunan tunnistaa voimakkaasta pilaantuneen hajusta. 
Leipä  Säilytä tuoretta leipää 1–5 päivää kuiva-ainekaapissa.  Leivän säilyvyyteen vaikuttavat leivonnassa käytetyt raaka-aineet sekä esimerkiksi käsihygienia. Kuivahtanutta leipää voi huoletta käyttää ja siitä voi jauhaa esimerkiksi korppujauhoja.   Älä syö homeista leipää. Tarkastele laatua aistinvaraisesti.  
Sipulit, juurekset ja peruna Sipulit, juurekset ja perunat säilyvät viileässä ja kuivassa komerossa useiden viikon tai kuukausien ajan.   Säilytä kasvikset viileässä ja ilmassa komerossa. Liian lämpimässä ne alkavat itää ja kosteassa tai muovipussiin käärittynä ne puolestaan mätänevät herkästi.  Pilaantuneet sipulit ja juurekset tunnistaa pehmeästä ja vetisestä rakenteesta tai homeesta. Hieman pehmenneitä kasviksia voi huoletta käyttää esimerkiksi laatikkoruoissa. Jos perunat alkavat vihertää tai niissä on pitkät idut, niiden syömistä kannattaa välttää.  
Jauhot ja hiutaleet  Jauhot ja hiutaleet säilyvät noin 6 kk kuiva-ainekaapissa.  Säilytä jauhot ja hiutaleet suljetuissa pakkauksissa kuiva-ainekaapissa valolta suojassa.  Parhaiten jauhojen ja hiutaleiden käyttökelpoisuuden kertoo niiden haju. Eltaantuneet jauhot haisevat hieman makealle. Tummat jauhot ja täysjyväjauhot pilaantuvat vaaleita jauhoja nopeammin, sillä ne sisältävät usein enemmän rasvaa, kuitua ja jyvän kuoriaineista.  
 
Pastat, riisit ja murot  Pastat, riisit ja murot ovat hyvin säilyviä kuiva-aineita, jotka säilyvät jopa vuoden kuiva-ainekaapissa.  Säilytä pastat, riisit ja murot suljetuissa pakkauksissa kuiva-ainekaapissa valolta suojassa. 
 
Pastat ja riisit säilyvät erittäin pitkään, sillä ne eivät sisällä lainkaan vettä. Todella pitkät säilytysajat saattavat kuitenkin vaikuttaa pastan ja riisin aistittaviin ominaisuuksiin kuten väriin tai makuun.