Appelsiinit ja muut sitrukset

Appelsiinit, mandariinit, klementiinit ja satsumat, greipit, sitruunat ja limetit ovat sitrushedelmiä eli sitruksia. Appelsiini yleistyi Suomessa 1950-luvun jälkeen ja maistuu yhä suomalaisille. Uusia tulokkaita kauppojen sitrusvalikoimiin ovat pomelo ja sweetie.

Sitrukset raikastavat arkisenkin salaatin ja niillä voi maustaa monipuolisesti kalaa, kastikkeita, patoja, salaatteja ja erilaisia jälkiruokia. Pestyjä ja kuivattuja kuoriviipaleita voi käyttää myös maustamaan juomia. Sitrusmehuja käytetään marinoimiseen ja raakakypsytykseen.

Sitrusten sesonki on talvella, ja ne ovat silloin parhaimmillaan: mehukkaita ja täynnä C-vitamiinia. C-vitamiinia tarvitaan päivittäin, sillä vesiliukoisena vitamiinina se ei varastoidu elimistöön. C-vitamiinilla on tärkeä rooli elimistön puolustusjärjestelmässä solujen suojana.

Käytä sitruksia vaihdellen, sillä niillä on kaikilla oma sesonkinsa talvella. Lue lisää sitruunasta, jota voit käyttää myös kodinhoidossa.

Sitrukset säilyvät parhaiten viileässä, noin 10-14 asteessa. Joskus säilytyspaikka on kuitenkin huoneenlämmössä keittiössä, jotta niitä tulee nautittua päivittäin.

Sitrukset voi pestä ennen kuorimista ja kädet on hyvä pestä hedelmien käsittelyn jälkeen.