Kuha on ruokakalojemme parhaimmistoa – se on maukas ja mieto maultaan ja sen ruodot on helppo poistaa.

Kuha (Sander lucioperca) on ahventen heimon kookkain laji. Suomessa sukulaislajeja ahven ja kiiski.
Kuha on petokala, jonka etummainen selkäevä on täynnä teräviä piikkejä. Selkäpuolelta vihertävän ruskea tai harmahtava, vatsapuolelta vaalean hopeanhohtoinen. Kyljissä on poikkijuovia. Suuri suu ja terävät hampaat.

Yleensä kuha on pituudeltaan 30-60 cm ja painaa 0,4-2,5 kg.

Kuha on varsin lämpimien vesien kala. Suomessa se elää maan etelä- ja keskiosissa, niin sisävesissä kuin vähäsuolaisissa murtovesissä.
Se on parvikala, joka saattaa muodostaa ahvenen kanssa sekaparvia. Isoimmat yksilöt elävät usein yksin.

Kuha on arvostetuimpia kaloistamme. Suurin osa kuhasaaliista on peräisin vapaa-ajankalastuksesta.

Ruokakalojemme parhaimmistoa: maukas ja mieto vaalea liha, ruodot suuria ja helppo poistaa.

WWF suosittelee kalaoppaassaan MSC-merkittyä kuhaa, Suomenlahdelta ja Suomen sisävesistä pyydettyä kuhaa sekä kiertovesijärjestelmässä kasvatettu kuhaa.

Sisävesien petokaloissa voi olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia. Toukat tuhoutuvat oikealla käsittelyllä.

  • Kunnon kypsennys, lämminsavustus tai vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat. Eli jos haluat käyttää näitä kaloja raakana tai graavattuna, ne pitää pakastaa ensin. Sama koskee mätiä, opastaa Eviran tutkija Viljamaa-Dirks Ylen uutisille.
Jaa sivu