Meidän päivä

Meidän päivä -hanke, 1.1.2022-31.12.2024

Moni omaishoitaja tai perheessä vastaavassa asemassa oleva henkilö vastaa omaisensa hoidosta ympäri vuorokauden. Ilman vapaata ja riittävää apua voimavarat ehtyvät. Erityisesti koronapandemian seurauksena eri-ikäisten omaishoitajien avun ja tuen saatavuus on heikentynyt, kun se jo normaalitilanteessakin on ollut haasteellista.

Omaishoitajan asemaan voi joutua monessa eri elämäntilanteessa. Puolison sairastuminen, erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmuus tai oman vanhemman ikääntyminen ovat esimerkkejä tilanteista, jossa henkilö kantaa paljon vastuuta läheisensä hyvinvoinnista ja terveydestä. Aina näissä tilanteissa virallinen omaishoitosopimus ei ole mahdollinen, mutta tuen ja avun tarve voi silti olla suuri, jotta joskus raskaskin arki pyörii ilman uupumista.

Toimintaa eri elämäntilanteissa oleville omaishoitajille

Meidän päivä -hankkeen tavoitteena on lisätä omaishoitajien ja vastaavassa asemassa toimivien osallisuutta, vertaisuutta ja arjessa selviytymistä. Hanke järjestää maksutonta ryhmätoimintaa, yksilöohjausta ja etäneuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa oleville omaishoitajille Pohjois-Karjalan alueella. Kuka tahansa, joka kokee olevansa omaishoitajan asemassa, on tervetullut mukaan toimintaan yksin tai yhdessä hoidettavan kanssa.

Ryhmätoiminta on vertaisuuteen vahvasti nojaavaa yhdessä tekemistä ruoanlaiton, arjen ja kodin teemojen äärellä. Ympäri maakuntaa järjestetään 5-6 kokoontumiskerran ruokakurssisarjoja. Kurssikerroilla tavataan muita omaishoitajia, jaetaan kuulumisia, valmistetaan ravitsevaa arkiruokaa ja syödään yhdessä. Lisäksi puhutaan arjen, kodin, ruuan ja ravitsemuksen teemoista. Ruokakurssisarjojen lisäksi järjestetään puutarhakursseja, retkiä sekä muita tapahtumia.

Yksilöohjauksessa pureudutaan tarkemmin yksittäisen perheen tai henkilön tilanteeseen ja arjen helpottamiseen kotitalousneuvonnan keinoin, jokaisen tarpeet ja toiveet huomioiden. Yksilöohjaus (1-3 krt/kotitalous) voidaan toteuttaa kotikäyntinä, Marttakeskuksella, yhteistyökumppanin tiloissa tai etäyhteyksin. Yksilöohjauksen teemoina ovat esimerkiksi ruuanvalmistus ja terveellinen ruokavalio, pyykkihuolto tai kodinhoito.

Vapaaehtoiseksi?

Olisitko kiinnostunut osallistumaan ryhmätoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä kotitalousasiantuntijan kanssa? Vapaaehtoisena on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, saada mukavaa yhdessä tekemistä, toteuttaa itseään ja tuoda esille omaa osaamistaan. Toimintaan perehdytetään, eikä vapaaehtoistyö edellytä koulutusta tai erityisosaamista. Se on avointa kaikille aikuisille. Vapaaehtoistyö ei vaadi sitoutumista – voit olla mukana yhdellä kerralla tai useammalla. Olet myös tervetullut ideoimaan muuta merkityksellistä ja omaishoitajia ilahduttavaa toimintaa hankkeen parissa. 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Pohjois-Karjalan Martat ry

Maija Kontturi, kotitalousasiantuntija, p. 050 448 3323, maija.kontturi@martat.fi

Maarit Sallinen, kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija, p. 050 448 3335, maarit.sallinen@martat.fi

Meidän päivä -toiminta löytyy myös Lähellä.fi-palvelusta:

Lähellä.fi – Pohjois-Karjalan Martat ry

Teemme yhteistyötä Joensuun seudun omaishoitajat ry:n, Siun soten sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa. Hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön (STEA) avustuksella ja toiminta on osallistujille maksutonta ja vapaaehtoista.

Ajankohtaista, kevät 2024

Ruokakurssisarjat

JOENSUU, torstaisin 11.4.-23.5.2024 (ei 25.4. ja 9.5.) klo 11-14. Paikka: Marttakeskus, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu.

HEINÄVESI, LEIVO JA LEIKI RUOAN KANSSA (3-6-vuotiaalle lapselle ja vanhemmalle), tiistaisin 7.5.-4.6.2024 klo 17-19. Paikka: Päiväkoti Päivänpesä, Koulutie 10, 79700 Heinävesi.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Maija Kontturi, p. 0504483323.