Meidän päivä

Meidän päivä -hanke 1.1.2022-31.12.2024

Moni omaishoitaja tai perheessä vastaavassa asemassa oleva henkilö vastaa omaisensa hoidosta ympäri vuorokauden. Ilman vapaata ja riittävää apua voimavarat ehtyvät. Erityisesti koronapandemian seurauksena eri-ikäisten omaishoitajien avun ja tuen saatavuus on heikentynyt, kun se jo normaalitilanteessakin on ollut haasteellista.

Meidän päivä -hankkeen tavoite on lisätä omaishoitajien tai vastaavassa asemassa olevien henkilöiden osallisuutta ja arjessa selviytymistä niin ryhmä- kuin yksilöohjauksenkin keinoin Pohjois-Karjalassa.

Ryhmätoiminta on vertaisuuteen vahvasti nojaavaa yhdessä tekemistä arjen ja kodin teemojen äärellä. Yksilöohjauksessa voidaan tarkemmin pureutua yksittäisen perheen tilanteisiin ja arjen helpottamiseen kotitalousneuvonnan keinoin.

Toimintaa erilaisille kohderyhmille

Omaishoitajan asemaan voi joutua monessa eri elämäntilanteessa. Puolison sairastuminen, erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmuus tai oman vanhemman ikääntyminen ovat esimerkkejä tilanteista, jossa henkilö kantaa paljon vastuuta läheisensä hyvinvoinnista ja terveydestä. Aina näissä tilanteissa virallinen omaishoitosopimus ei ole mahdollinen, mutta tuen ja avun tarve voi silti olla suuri, jotta joskus raskaskin arki pyörii ilman uupumista.

Meidän päivä -hanke järjestää toimintaa erilaisissa elämäntilanteissa oleville omaishoitajille tarpeen mukaan. Teemme yhteistyötä Joensuun seudun omaishoitajat ry:n ja Siun soten sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa, mutta kuka tahansa, joka kokee olevansa omaishoitajan asemassa on tervetullut mukaan toimintaan.

Vapaaehtoiseksi?

Olisitko kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena, kohtaamaan ja ilahduttamaan omaishoitajia ja heidän läheisiään? Vapaaehtoisena on mahdollisuus toimia apuna, lisäkäsinä ja keskustelijana ryhmätoiminnassa kotitalousasiantuntijan rinnalla. Myös muu vapaaehtoistoiminta hankkeen parissa on mahdollista. Toimintaan perehdytetään. 

Hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön avustuksella ja toiminta on osallistujille maksutonta ja vapaaehtoista.

Yhteystiedot ja lisätietoa alkavista kursseista:

Pohjois-Karjalan Martat ry | Maija Kontturi | kotitalousasiantuntija | p. 050 448 3323 | maija.kontturi@martat.fi