Meidän päivä

Meidän päivä -hanke, 1.1.2022-31.12.2024

Moni omaishoitaja tai perheessä vastaavassa asemassa oleva henkilö vastaa omaisensa hoidosta ympäri vuorokauden. Ilman vapaata ja riittävää apua voimavarat ehtyvät. Erityisesti koronapandemian seurauksena eri-ikäisten omaishoitajien avun ja tuen saatavuus on heikentynyt, kun se jo normaalitilanteessakin on ollut haasteellista.

Omaishoitajan asemaan voi joutua monessa eri elämäntilanteessa. Puolison sairastuminen, erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmuus tai oman vanhemman ikääntyminen ovat esimerkkejä tilanteista, jossa henkilö kantaa paljon vastuuta läheisensä hyvinvoinnista ja terveydestä. Aina näissä tilanteissa virallinen omaishoitosopimus ei ole mahdollinen, mutta tuen ja avun tarve voi silti olla suuri, jotta joskus raskaskin arki pyörii ilman uupumista.

Toimintaa eri elämäntilanteissa oleville omaishoitajille

Meidän päivä -hankkeen tavoitteena on lisätä omaishoitajien ja vastaavassa asemassa toimivien osallisuutta, vertaisuutta ja arjessa selviytymistä. Hanke järjestää maksutonta ryhmätoimintaa, yksilöohjausta ja etäneuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa oleville omaishoitajille Pohjois-Karjalan alueella. Kuka tahansa, joka kokee olevansa omaishoitajan asemassa, on tervetullut mukaan toimintaan yksin tai yhdessä hoidettavan kanssa.

Ryhmätoiminta on vertaisuuteen vahvasti nojaavaa yhdessä tekemistä arjen ja kodin teemojen äärellä. Ryhmät kokoontuvat noin viisi kertaa, kerran viikossa Pohjois-Karjalan Marttojen opetuskeittiöllä Joensuussa tai yhteistyötahojen tiloissa muualla maakunnassa. Kurssikerroilla tavataan muita omaishoitajia, valmistetaan maukasta arkiruokaa ja ruokaillaan yhdessä. Kurssilla tutustutaan myös Marttojen kotitalousneuvonnan aiheisiin.

Yksilöohjauksessa pureudutaan tarkemmin yksittäisen perheen tilanteeseen ja arjen helpottamiseen kotitalousneuvonnan keinoin. Yksilöohjaus (1-3 krt/kotitalous) voidaan toteuttaa kotikäyntinä, Marttakeskuksella, yhteistyökumppanin tiloissa tai etäyhteyksin.

Ajankohtaista

Syksyn 2023 kurssisarjat:

PYHÄSELKÄ, tiistaisin 31.10.-5.12.2023 klo 10-14 Reijolan seurakuntatalolla. Osoite Santerintie 11, 80330 Reijola.

Kevään 2024 kurssisarjat:

Vuoden 2024 suunnitelmat ovat käynnissä. Olisiko sinulla ehdottaa paikkakuntaa kevään 2024 Meidän päivä -kurssisarjalle? Otathan yhteyttä Maijaan, yhteystiedot alla.

Vapaaehtoiseksi?

Olisitko kiinnostunut osallistumaan ryhmätoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä kotitalousasiantuntijan kanssa? Vapaaehtoisena on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, saada mukavaa yhdessä tekemistä, toteuttaa itseään ja tuoda esille omaa osaamistaan. Toimintaan perehdytetään, eikä vapaaehtoistyö edellytä koulutusta tai erityisosaamista. Se on avointa kaikille aikuisille. Vapaaehtoistyö ei vaadi sitoutumista – voit olla mukana yhdellä kerralla tai useammalla. Olet myös tervetullut ideoimaan muuta merkityksellistä ja omaishoitajia ilahduttavaa toimintaa hankkeen parissa. 

Yhteystiedot

Ota rohkeasti yhteyttä! Lisätietoa ja ilmoittautumiset kurssisarjoille:

Pohjois-Karjalan Martat ry | Maija Kontturi | kotitalousasiantuntija | p. 050 448 3323 | maija.kontturi@martat.fi

Meidän päivä -hankkeen toiminnasta ilmoitetaan myös Lähellä.fi-palvelussa: Lähellä.fi – Pohjois-Karjalan Martat ry

Teemme yhteistyötä Joensuun seudun omaishoitajat ry:n, Siun soten sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa. Hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön (STEA) avustuksella ja toiminta on osallistujille maksutonta ja vapaaehtoista.