Marttayhdistysten vuoden suurin tapahtuma kokoaa martat 13.2.2020 koolle yhdessä ystäviensä kanssa. Kutsumme kaikki marttayhdistykset mukaan Maailman suurimman marttaillan toteutukseen. Martat kokoontuvat samana päivänä samaan aikaan eri puolilla Suomea.

Toista kertaa järjestettävän Maailman suurimman marttaillan teemana on Nyt tehdään hyvää – ruokaa kestävään arkeen. Marttaliitto tuottaa Maailman suurimman marttaillan materiaalin, jossa on yhteisen ohjelman toteutukseen tarvittavat toimintaohjeet, video- tai muuta materiaalia, tarjoiluehdotus suolaiseen ja makeaan tarjottavaan sekä vinkkejä illan järjestämiseen. Jokainen marttayhdistys voi muokata marttaillasta itselleen sopivan. Maailman suurimman marttaillan voi myös järjestää yhdessä jonkin toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa.
Ohjeistus julkaistaan tämän sivun lisäksi Martat-lehdessä 6/2019 ja tarjoiluehdotus Martat-lehdessä 1/2020.

Illan tavoitteena on innostaa uusia ihmisia mukaan marttoihin. Ystävänpäivän aattona järjestettävän illan voi toteuttaa esimerkiksi niin, että jokainen martta kutsuu tapahtumaan mukaan yhden tuttavansa, joka ei vielä ole martta. Vuoden alkaessa on hyvä hetki aloittaa uusi harrastus.

Maailman suurimman marttaillan aihetunniste on #maailmansuurinmarttailta.
Marttaliitto tekee yhdistysten käyttöön tiedotepohjan, jonka avulla voi olla yhteydessä oman alueen paikallis- tai aluelehteen.


Valmistelu

Tee jo nyt:
– Varaa paikka.
– Lisää tapahtuman yhdistyksesi toimintakalenteriin.
– Aloita valmistelut ja lähetä kutsut jäsenille. Kannusta kutsumaan iltaan mukaan tuttava, joka ei vielä ole martta.

Tammikuussa ja helmikuun alussa:
– Viimeistele ohjelma. Käytä avuksi Marttaliiton ohjeita ja materiaaleja.
– Sovi tarjoiluista. Katso Maailman suurimmanmarttaillan tarjoiluehdotus Martat-lehdestä 1/2020.
– Muistuta jäseniä tapahtumasta.
– Hae piiristä Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä.
– Kata, taittele lautasliinat ja koristele
– Juhlitaan yhdessä!


Ohjelmaehdotus

Illan avaus ja alkumaljat
– Tervetuloa marttailemaan ja Maailman suurimpaan marttailtaan. Alkumaljaksi voi tehdä mausteisen omenajuoman.

Nyt tehdään hyvää – ruokaa kestävään arkeen
– Video kestävän arjen teoista, joita jokainen voi tehdä. Video julkaistaan 31.1. MartatTV:ssä www.youtube.com/MartatTV. Vinkit kestävään arkeen voi myös tulostaa tältä sivulta ja lukea tapahtumassa.

Tarjoilut
Helppo punajuurileipä.
Puolukka-porkkanakääretorttu
– Reseptit julkaistaan myös Martat-lehdessä 1/2020.

Kestävän arjen visa
– Ohjeet tietokilpailuun julkaistaan tällä sivulla tammikuun lopussa. Tietokilpailun voi toteuttaa pienissä joukkueissa tai siten, että jokainen vastaa kysymyksiin. Yhdistys voi halutessaan antaa pienen palkinnon voittajalle.
– Keskustellaan, millaisia kestävän arjen vinkkejä osallistujilla on. Yhdistyksen hallituksen jäsenet tai osa heistä voi jakaa omat vinkkinsä.

Tervetuloa mukaan
– Käydään läpi yhdistyksen kevään ja vaikka koko vuoden ohjelma. Kutsutaan iltaan osallistuneet ei-vielä-martat mukaan toimintaan.


Maailman suurin marttailta järjestettiin ensimmäisen kerran 31.1.2019. Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden aloittanut tapahtuma kokosi martat samaan aikaan yhteen eri puolilla Suomea. Maailman suurimmassa marttaillassa oli mukana noin 600 suomenkielistä marttayhdistystä yhdessä ruotsinkielisten marttayhdistysten kanssa. Tapahtumassa oli yhteensä noin 5000 osallistujaa ja niiden valmistelussa yli 800 marttaa. Monet juhlat olivat usean yhdistyksen yhteisiä, jopa 12 yhdistystä järjesti yhteisen illan. Maailman suurimman marttaillan tapahtumista tehtiin lukemattomia alue- ja paikallislehtien juttuja.

Jaa sivu