Ketjukoulutuksilla sisältöä yhdistyksen toimintaan

Marttapiirit järjestävät vuonna 2022 ketjukoulutuksia arjen kemikaaleista, ruoan kasvattamisesta viljelylaatikossa, puutarhamarjoista, ruokahävikin puolittamisesta ja Martan makukoulu -teemalla. Ketjukoulutuksiin osallistuneet martat vievät koulutuksissaan saamaansa tietoa ja osaamista eteenpäin vähintään omaan yhdistykseensä. Ketjukoulutusten sisältö ja aineistot ovat Marttaliiton tuottamia. Katso ketjukoulutusten ajankohdat oman piirin tapahtumakalenterista. Osaan ketjukoulutuksiin voi osallistua myös Martta-akatemiassa ja sinne jää koulutuksista myös tallenne.

Arjen kemikaalit

Kemikaaleja on käytetty kautta aikojen esimerkiksi rohtoina, lääkkeinä ja puhdistusaineina. Kemikaaleja lisätään tuotteisiin erilaisten ominaisuuksien, kuten värin, pehmeyden, palosuojauksen tai säilyvyyden aikaansaamiseksi. Kemikaalien käyttöä säädellään lainsäädännöllä. Kuluttajien tekemillä tuotevalinnoilla ja tuotteiden käytöllä on merkitystä sekä terveydelle että ympäristölle, sillä jotkut tuotteiden sisältämät kemikaalit saattavat aiheuttaa haittoja. Ketjukoulutuksessa keskustellaan arkisista tuotteista löytyvistä kemikaaleista sekä arjessa käytettävistä kemikaaleista, niiden oikeasta käytöstä ja turvallisesta säilytyksestä ja käytöstä poistamisesta. Koulutuksen jälkeen osaat opettaa taitosi eteenpäin ja järjestää aiheesta marttaillan.

Puolitetaan ruokahävikki

Ketjukoulutuksessa ruokamartat tai muut vapaaehtoiset oppivat ajankohtaista, uutta tietoa ruokahävikistä. Keskustellaan suunnitelmallisuudesta ja ideoidaan ruokahävikin vähentämistä. Koulutuksessa pohditaan marttojen mahdollisuutta vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen. Ketjukoulutus on osa Hävikkifoorumi-hanketta.

Kasvata ruokaa viljelylaatikossa

Puutarhaviljely on kaikille sopiva harrastus, josta on jopa taloudellista hyötyä. On palkitsevaa kasvattaa itse lähiruokaa ja poimia satoa ruukuista, kasvimaalta ja viljelylaatikosta. Viljellä voi niin parvekkeella, kuin pihallakin. Viljelytapoja on monenlaisia, ja kasvilajeista voi jokainen valita itselleen mieleiset. Viljelytaidot ovat osa varautumista.

Tässä ketjukoulutuksessa opit, kuinka viljelylaatikossa kasvatetaan syötäviä kasveja ja miten viljelylaatikon kasvit valitaan. Saat myös kasvikohtaisia viljelyohjeita ja opit luonnonmukaiset viljelytavat. Koulutuksen jälkeen osaat perustaa viljelylaatikon ja opettaa taitosi eteenpäin. Tavoitteena on, että järjestät aiheesta marttaillan tai tapahtuman.

Martan makukoulu

Tässä ketjukoulutuksessa opitaan perusasioita makuaistista, erilaisista mauista sekä muista aisteista ja niiden merkityksestä ruokailukokemuksessa. Ketjukoulutuksessa jokainen pääsee ensin osallistumaan Martan makukouluun. Sen jälkeen käydään läpi, miten makukoulu järjestetään. Koulutuksen jälkeen osallistuja osaa kertoa ruokailuun liittyvistä aisteista, eri mauista ja viedä opittua eteenpäin. Osallistuja osaa järjestää esimerkiksi marttaillassa Martan makukoulun.

Puutarhamarjat

Kotipihalla voi kasvattaa monia satoisia ja kauniita marjakasveja. Perinteisiä marjakasveja ovat herukat, karviainen, vadelma ja mansikka. Lisäksi voit kasvattaa pensasmustikkaa, tyrniä, marjatuomipihlajaa ja monia muita marjakasveja. Oletko maistanut esimerkiksi makeapihlajan isoja marjoja tai herkullista mesimarjaa.

Tässä ketjukoulutuksessa opit mitä puutarhamarjoja kotipihassa voi kasvattaa, millaisessa kasvupaikassa ne viihtyvät ja miten niitä hoidetaan. Opit käyttämään marjakasveja monipuolisesti kotipihassa, myös koriste ja suojaistutuksissa, ja osaat valita alueella kestäviä lajikkeita. Koulutuksen jälkeen osaat opettaa taitosi eteenpäin ja järjestää aiheesta marttaillan.