Ketjukoulutuksilla sisältöä yhdistyksen toimintaan

Marttapiirit järjestävät vuonna 2021 ketjukoulutuksia tekstiilien kestävästä kuluttamisesta, kotivarasta, puutarhanhoidosta ja kotitarveviljelystä sekä Yksi maapallo riittää -teemasta. Ketjukoulutuksiin osallistuneet martat vievät koulutuksissaan saamaansa tietoa ja osaamista eteenpäin vähintään omaan yhdistykseensä. Ketjukoulutusten sisältö ja aineistot ovat Marttaliiton tuottamia. Katso ketjukoulutusten ajankohdat oman piirin tapahtumakalenterista. Osa ketjukoulutuksista toteutetaan myös Martta-akatemiassa.

Garderobi

Turhaa vai tarpeellista – ostammeko vaatteita yli oman tarpeen? Käännetään katseet garderobiin! Kuluttajana meistä jokainen voi toimia vastuullisesti ja harkiten hankkiessaan uusia vaatteita. Ketjukoulutuksessa keskustellaan tekstiilien vastuullisesta ja kohtuullisesta kuluttamisesta. Koulutuksen jälkeen osaat opettaa taitosi eteenpäin ja järjestää aiheesta marttaillan.

Kaunis ja kestävä kotipiha

Kaunis kotipiha on viihtyisä keidas, joka irrottaa ajatukset arkihuolista. Pihan ja puutarhan hoito on myös mukava harrastus, joka käy kuntoliikunnasta. Tule oppimaan, miten suunnittelet ja toteutat helppohoitoisen, ympäristöystävällisen ja toimivan kotipihan. Saat vinkit kestäviin, turvallisiin ja kotimaisiin kasvivalintoihin, ja opit tarkastelemaan kotipihaasi osana ympäröivää luontoa. Koulutuksen jälkeen osaat opettaa taitosi eteenpäin ja järjestää aiheesta marttaillan.

Kolmen päivän kotivara

Arki ei aina suju suunnitelmien mukaisesti. Kotivara on pelastus moneen pulmaan. Ketjukoulutuksessa selvitetään mikä kotivara on, mihin sitä tarvitaan ja mitä se sisältää. Koulutuksen jälkeen osaat jakaa kotivara-tietoutta myös muille.

Kotitarveviljely

Oletko kiinnostunut hyötykasvien viljelystä ja oman ruoan kasvatuksesta, eli kotitarveviljelystä? Tule oppimaan miten perustat omat viljelmät. Saat myös kasvikohtaiset viljelyohjeet ja opit luonnonmukaiset viljelytavat sekä kompostoinnin. Koulutuksen jälkeen osaat opettaa taitosi eteenpäin ja järjestää aiheesta marttaillan.

Yksi maapallo riittää

Haluatko muuttaa arjen valintoja kestävämpään suuntaan? Kulutuksen muuttaminen kohtuulliseksi hyödyttää paitsi maapalloa myös omaa lompakkoa. Ketjukoulutuksessa tutustutaan kohtuullisen kulutuksen viitebudjetteihin. Koulutuksessa puhutaan kohtuullisesta kulutuksesta sekä valintojen vaikutuksesta luonnonvarojen kulutukseen ja hiilijalanjälkeen. Koulutuksen jälkeen osaat opettaa taitosi eteenpäin ja järjestää aiheesta marttaillan.


Vuoden 2020 ketjukoulutukset

Vuonna 2020 ketjukoulutuksia järjestetään kotivarasta, energian käytöstä, pakkausmerkinnöistä ja puutarhanhoidosta.

Kolmen päivän kotivara

Arki ei aina suju suunnitelmien mukaisesti. Kotivara on pelastus moneen pulmaan. Ketjukoulutuksessa selvitetään mikä kotivara on, mihin sitä tarvitaan ja mitä se sisältää. Koulutuksen jälkeen osaat jakaa kotivara-tietoutta myös muille.

Energiajärkeä

Oletko kiinnostunut toimimaan kestävän kulutuksen käytännön ratkaisujen lähettiläänä? Haluatko muuttaa arjen valintoja kestävämpään suuntaan? Tule mukaan ketjukoulutukseen, jossa keskustellaan kotitalouksien energiankäytöstä ja energiansäästöstä ja siitä, miten jokainen voi vaikuttaa asumisen ilmastovaikutuksiin. Koulutuksessa myös ideoidaan, miten voit jakaa energiajärkeä myös muille mm. syksyn marttailuviikolla. Energiajärkeä -ketjukoulutuksen aineisto ja ohjeet

Miksi pakkausmerkinnät?

Elintarvikepakkauksissa on paljon erilaisia pakollisia ja vapaaehtoisia merkintöjä. Tiedätkö, mitä kaikki merkinnät tarkoittavat ja mitä niiden takana on? Kurssilla käydään läpi pakkausmerkinnät ja tutustutaan, niiden merkityksiin.

Monimuotoinen kotipiha – Puutarhanhoidon perusteet

Kotipuutarhuri vaikuttaa omilla valinnoilla ympäristön tilaan, ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen.  Kurssilla perehdytään perusasioihin ympäristönäkökulman kautta. Keskeisinä teemoina ovat maanparannus ja -hoitotyöt, kasvivalinnat ja kasvien hoitotyöt sekä ravinnekierto. Lisäksi kurkistetaan kaupunkiviljelyn trendeihin.