Miljoona roskapussia

Yleisradion vuonna 2023 aloittama miljoona roskapussia -kampanja jatkuu ja vuonna 2024 Marttaliitto on mukana kampanjan virallisena kumppanina. Miljoona roskapussia -kampanja on alkanut 15.4.2024. Kampanja päättyy keskiviikkona 5.6. klo 20, jolloin myös roskapussilaskuri sulkeutuu. 

Sulavat lumet paljastavat valitettavasti vuosittain maastosta myös suuren määrän roskia. Sen lisäksi, että roskien siivoaminen parantaa meistä jokaisen viihtyvyyttä, on se myös ympäristön kannalta tärkeää. Roskat voivat aiheuttaa eläimille monenlaista välitöntä haittaa ja vaaraa. Roskat heikentävät myös yleisemmin ympäristön tilaa, niistä saattaa vapautua haitallisia kemikaaleja ja hajotessaan pienemmiksi muoviroskat myös muodostavat mikromuovia. Miljoona roskapussia -kampanjassa parannetaan lähiympäristön tilaa keräämällä roskat kulkureitiltä, mutta ennen kaikkea edistetään ympäristötietoisuutta ja viestimällä sekä esimerkkiä näyttämällä pyritään vähentämään roskaamista kaiken kaikkiaan. 

Marttaillan kulku 

Marttaillan aikana jalkaudutaan pareittain tai pienryhmissä kävelylle lähimaastoon ja kerätään matkan varrella nähdyt roskat talteen. Kerätyt roskapussit lasketaan ja pussien määrä päivitetään ylen laskuriin: Miljoona roskapussia – yle.fi 

Väärinkäytösten ehkäisemiseksi roskapussien ilmoittamiseen tarvitaan Yle Tunnus. Isomman talkooporukan keräämän pussimäärän ja paikkakunnan voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi

Roskapussin koolla ei kampanjassa ole väliä, tavallinen roskapussi tai pienempikin pussi käy: tärkeintä on, että roskat kerätään talteen. Samaisesta syystä kerättyjä roskia ei myöskään tarvitse lajitella, vaan ne voi laittaa sekajätteeseen. 

Roskien keräämisessä on syytä huolehtia turvallisuudesta: vilkkaasti liikennöidyillä tienvierustoilla ei tule kulkea ja terävien / pistävien roskien keräämisessä tulee olla varovainen. Marttailtaa varten voi kirjastosta tai kaupungilta myös kysyä lainaan roskapihtejä. 

Marttaillan markkinoinnissa ja sosiaalisen median päivityksissä voi käyttää aihetunnisteita #martat #marttailu #miljoonaroskapussia 

Yhteiset talkookahvit kuuluvat asiaan myös roskaretkellä, Ruokaa retkelle-aineistosta löytyy uusia ideoita ja vinkkejä retkieväiksi. Eväiden syönnin ohessa voitte vaihtaa yhteisesti kuulumiset ja kokemukset roskakävelyltä esimerkiksi näitä kysymyksiä hyödyntäen: 

  • Oliko roskia maastossa paljon / vähän? 
  • Millaisia roskia löysitte määrällisesti eniten? 
  • Mikä yllätti? 
  • Miten ohikulkijat suhtautuivat keräämiseen, pääsittekö kertomaan kampanjasta muille? 
  • Mikä voisi auttaa roskaantumisen estämiseen? 
  • Mitä oivalsit tänään?