Miksi EU:n nimisuojamerkinnät? Siksi, että tiedät ruoan suojatun nimen, tuotantopaikan tai tuotantotavan.

EU:n nimisuojamerkinnät suojaavat tiettyjen tuotteiden nimiä ja estävät näin vakiintuneiden nimien väärinkäyttöä muissa tuotteissa. Nimisuojaus on myös oman ruokakulttuurin tunnustamista sekä tuotteiden tunnettuuden lisäämistä.


Kolme erilaista nimisuojamerkintää

Elintarvikkeiden nimisuoja tarkoittaa, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet sekä valmistustavat ovat tunnettuja ja vakiintuneita. Näin eri valmistajienkin tuotteet ovat olennaisilta osilta samanlaiset.


Suojatussa alkuperänimityksessä (SAN) tuotteen laatu tai ominaisuudet pohjautuvat maantieteelliseen alueeseen, esimerkiksi juuri tietyllä alueella tuotettuun raaka-aineeseen. Tuotteen kaikkien valmistusvaiheiden on myös tapahduttava kyseisellä alueella.

Esimerkkituotteita ovat Feta-juusto (Kreikka), Prosciutto di Parma (Parman kinkku, Italia) ja Roquefort-juusto (Ranska). Suomalaisista tuotteista alkuperänimityksenä on suojattu Lapin Puikula, Lapin Poron liha, Lapin poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha sekä Kitkan viisas.


Suojatussa maantieteellisessä merkinnässä (SMM) tuotteen laatu, maine tai muu ominaispiirre johtuu pääosin sen maantieteellisestä ympäristöstä, jossa ainakin yksi tuotantovaiheista tapahtuu. Osa raaka-aineista voi olla peräisin muualtakin.

Suojattu maantieteellinen merkintä on suomalaisista tuotteista Kainuun rönttösellä, Suomalaisella Hedelmäliköörillä/Marjaliköörillä, Suomalaisella Vodkalla ja Puruveden muikulla.


Aitoa, perinteistä tuotetta (APT) voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta valmistajan on valmistettava tuote rekisteröidyn valmistustavan ja reseptin mukaan. Suomalaisista tuotteista Aito, perinteinen -suojaus on Sahdilla, Kalakukolla ja Karjalanpiirakalla.


Voit tutustua tarkemmin nimisuojattujen tuotteiden kuvauksiin ja tuotteisiin Ruokaviraston sivuilla tai Aitojamakuja.fi -verkkosivuilla.