Raaka-aineita käsiteltäessä on tärkeä kiinnittää huomiota hygieenisiin työskentelytapoihin ja välineiden puhtauteen. Raakaa lihaa, kalaa, vihanneksia ja kypsiä elintarvikkeita tulee käsitellä eri välineillä ja leikkuulaudoilla. Käsien pesu työn alussa ja eri raaka-aineiden käsittelyjen välillä on suotavaa.

Puhdistaminen
Elintarvikkeita puhdistettaessa poistetaan syötäväksi kelpaamattomat osat ja vieraat aineet. Vihannekset ja juurekset tulee pestä huolellisesti puhtaalla vedellä ja tarvittaessa juuresharjalla. Multa ja hiekka eivät kuulu elintarvikkeisiin. Multa sisältää runsaasti erilaisia mikrobeja, joista osa voi olla taudinaiheuttajia.
Hedelmiä pestäessä lämmin vesi, harja ja joskus jopa astianpesuainetta tarvitaan torjunta- ja säilöntäaineiden poistamiseen. Liiallinen veden käyttö kalan ja lihan käsittelyssä voi pilata raaka-aineen. Kevyt huuhtelu ja pyyhkäisy talouspaperilla riittävät.

Perkaaminen
Kaloja perattaessa niistä poistetaan syötäväksi kelpaamattomat osat, suomut, sisäelimet ja kidukset. Marjat ja sienet perataan roskista. Perkaamisessa on syytä välttää tuhlausta ja poistaa kuoret mahdollisimman ohuelti.

Paloittelu
Paloittelemalla raaka-aineet viipaleiksi, kuutioiksi, suikaleiksi tai lohkoiksi nopeutetaan niiden kypsymistä. Liian pienissä paloissa vitamiinitappiot suurenevat reaktiopinta-alan kasvaessa.
Hienonnettaessa hakataan, jauhetaan, survotaan, puserretaan tai raastetaan, jolloin osa elintarvikkeiden vitamiineista tuhoutuu jo esikäsittelyvaiheessa. Hienontaminen on hyvä ajoittaa juuri ennen tuotteiden käyttöä.

Kuoriminen
Appelsiinit ja banaanit  kuoritaan veitsellä. Perunat kuoritaan perunankuorimaveitsellä