Hyytelön valmistukseen sopivat parhaiten runsaasti pektiiniä sisältävät, happamat marjat ja hedelmät. Pektiinipitoisuus on suurin vähän raaoissa ja juuri kypsyneissä marjoissa ja hedelmissä.

Herukat, puolukat, karpalot, pihlajanmarjat, ruusukvittenit ja omenat ovat happamuutensa ansiosta erityisen hyviä hyytelöaineksia. Lisäksi hyytelöön tarvitaan runsaasti sokeria, jotta mehu hyytyy. Hyytelön voi valmistaa myös hillosokerilla.

Jos aikoo tehdä hyytelön happamattomista, täysin kypsistä marjoista, mehuun on lisättävä sitruunamehua ja hyytelöimisainetta.

Valmistusohje

1 l mehua
700-800 g (8-9 dl) sokeria

  1. Käytä hyytelöön sokeroimatonta höyry- tai keitettyä mehua. Ensin valunut mehu on hyytelöön parasta.
  2. Mittaa mehu kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi.
  3. Sekoita sokeri vähitellen joukkoon.
  4. Keitä sen jälkeen ilman kantta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia sekoittamatta.
  5. Tee hyytelökoe: Tiputa vähän hyytelöä kylmälle lautaselle ja vedä siihen lusikalla vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista. Jos hyytelö ei 20 minuutin keittämisen jälkeen hyydy, ota avuksi hyytelöimisaine, esimerkiksi pektiini.
  6. Anna hyytelön jäähtyä muutama minuutti, kuori vaahto ja purkita pieniin, hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Sulje välittömästi.

    Jos hyytelö ei ole hyytynyt parin vuorokauden kuluessa, keitä se uudelleen ja lisää joukkoon apteekista saatavaa pektiiniä tai hyytelöimisainetta.

Kurpitsa-tyrnihyytelö

1 1/2 l raastettua kurpitsaa
1 dl vettä
1 1/2 dl tyrnimehua
750 g (9 dl) hillosokeria

  1. Kaada vesi ja kurpitsaraaste kattilaan ja keitä noin 45 minuuttia.
  2. Lisää tyrnimehu ja hillosokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia.
  3. Jäähdytä ja purkita.

Tyrnimehua voi käyttää enemmänkin.