Piparjuuri (Armoracia rusticana) kuuluu ristikukkaisiin kasveihin. Sen juurakkoa käytetään mausteena, sillä se sisältää kirpeää sinappiöljyä.

Piparjuuri kasvaa luonnonvaraisena Kaakkois- ja Itä-Euroopassa sekä Siperiassa. Sitä voi viljellä Suomessa kotipuutarhoissakin. Piparjuuren kerrotaan virkistävän muistia. Ennen vanhaan opiskelijoiden kerrotaan maistelleen piparjuurta ennen kokeita.

Piparjuurta käytetään mausteena keitetyn lihan ja kalan kastikkeissa. Se sopii erityisesti paahtopaistin seuraan. Sekoita raastettua piparjuurta jogurtti, kermaviili tai majoneesikastikkeen joukkoon. Kokeile esimerkikisi tehdä raikas varhaiskaaliraastesalaatti, jonka jogurttikastikkeen maustat piparjuurella. Se on oiva lisäke kesän grilliruoille.

Kaupoista saa myös valmista piparjuuritahnaa, jolla voi maustaa voileipiä ja suolakeksejä.

Piparjuurta voi pakastaa. Pilko ja laita tiiviseen rasiaan.