Retiisi (Raphanus sativus) on yksi vanhimmista viljelykasveista. Eurooppaan se on tuotu 1500-luvulla Kiinasta.

Retiisi on suosittu kasvi kotipuutarhoissa. Se muodostaa rapean, korjuukelpoisen juuren jo noin kuukauden kuluessa kylvöstä. Juuren muoto vaihtelee pienestä ja pyöreästä pitkänomaiseen ja väri punaisesta valkeaan.

Jos retiisi pääsee muodostamaan kukkavartta, se muuttuu kuituiseksi ja kitkeräksi. Kasvi vaatii tasaista kosteutta ja viileää säätä kasvaakseen maukkaaksi.

Retiisiä käytetään tuoreena salaateissa ja ruoka-annosten sekä voileipien koristeena. Raikas maku tulee juuren sisältämästä sinappiöljystä.

Retikka (Raphanus sativus subsp. niger) on retiisin suurikokoinen muoto. Maku muistuttaa retiisiä tai on jopa voimakkaampi. Sisus on valkea. Nopeakasvuisen kesäretikan kuori on ohut ja valkoinen tai ruusunpunainen. Tummat retikat ovat talviretikoita ja ne kasvavat hitaammin.

Retikkaa voi syödä vaikka ohuina viipaleina tai raasteena.

Jaa sivu