Särjessä on järkeä! Sen käyttö on ekologisesti järkevää ja ravintoarvot ovat hyvät.

Särki (rutilus rutilus) on makean ja murtoveden kala. Särki on tavallisesti 15-25 senttimetriä pitkä ja painaa useimmiten maksimissaan puoli kiloa. Särjen tunnistaa punaisista silmistä. Sen kaikissa evissä on myös punaista väriä. Yleisväritykseltään särki on harmaa ja sille on tunnusomaista isot suomut.

Särki esiintyy Suomessa koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Muualla maailmalla se esiintyy lähes koko Euroopassa lukuun ottamatta Espanjaa, Italiaa ja Kreikkaa sekä Aasian länsiosissa.

Särki viihtyy makean ja murtoveden alueilla. Se ei ole kovin nirso elinolojensa suhteen. Se menestyy hyvin ja joskus liiankin hyvin: suuret särkiparvet ahmivat vesistöjen eläinplanktonin, jota ei sitten jää kasviplanktonia harventamaan. Tällöin edistyy vesistön rehevöityminen. Tästä syystä särki viihtyykin rehevissä vesistöissä, kuten lammissa, puroissa, järvissä ja meressä. Särjet liikkuvat pääasiassa parvissa, mutta yön tullen ne hajaantuvat pohjavesiin.

Lämpimään aikaan pyydetty särki voi maistua mutaiselle, mutta viileään aikaan se on maukas.

Syksy on särjen sesonki aikaa. Särkeä on vieroksuttu sen ruotoisuuden takia. Särjet voi jauhaa esim. tehosekoittimella massaksi ruotoineen ja paistaa pihveiksi. Tällöin pihvien mukana saa myös kalsiumia. Särkeä voi käyttää myös fileiden muodossa ja suolatut särkifileet ovat sen yksi käyttömuodoista.

 

Jaa sivu