Basilika (Ocimum basilicum) on perinteisesti tomaattiruokien mauste, mutta se sopii yhtä lailla keittoihin, munaruokiin, salaatteihin ja lämpimiin vihannesruokiin sekä pastan kastikkeeksi (pesto). Basilika lisätään ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Basilika on yksi perinteisen Herbes de Provence seoksen yrteistä.

Basilikalajikkeissa maistuvat mm. anis, kaneli, sitruuna ja hedelmät ja eksoottiset mausteet. Lajikkeet jaetaan eri ryhmiin kasveista haihtuvien eteeristen öljyjen perusteella. Lehdet ovat vihreitä tai punaisia, sileitä tai poimuttuneita.

Basilika sopii hyvin ruukkuviljelyyn ikkunalaudalle ja lasitetulle parvekkeelle sillä se ei kestä kylmää. Kasvu häiriintyy jo +5 asteen lämpötilassa. Puutarhassa basilika sijoitetaan valoisaan, suojaisaan paikkaan.

Basilikaa säilötään kuivaamalla sekä öljyssä ja viinietikassa.

Jaa sivu