Tarha-ajuruoho eli timjami (Thymus vulgaris) on luonnonvaraisena kasvavan kangasajuruohon sukulainen. Tarha-ajuruoho sopii monenlaisten ruokien mausteeksi. Sen maku sopii liharuokiin, erityisesti riistaan ja marinointiin.

Pienet vaaleanpunaiset kukat ovat kauniita ruokien koristeena. Yrtti lisätään ruoanlaiton alkuvaiheessa, jolloin se luovuttaa arominsa ruoan kypsyessä. Timjami kuuluu perinteiseen Fines herbes- yrttiseokseen sekä *Herbes de Provence yrtteihin. Perinteisessä ranskalaisessa Fines herbes yrttiseoksessa on kirveliä, persiljaa, rakuunaa ja ruohosipulia.

Herbes de Provence yrttiseokseen on jokaisella kokeneella kokilla oma reseptinsä: basilika, kynteli, meirami, oregano, rosmariini, timjami, salvia ja muut yrtit.

Timjami säilyy kuivattuna sekä öljyssä ja viinietikassa. Yrtin voi myös pakastaa.

Jaa sivu