Herkkutatti (Boletus edulis) sopii esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, paistoksiin, salaatteihin, lasagneen, piirakoihin ja pitsoihin.

Joskus ruokaohjeissa neuvotaan käyttämään raakaa herkkutattia. Kannattaa olla kuitenkin varovainen, sillä jotkut saavat voimakkaita vatsaoireita sekä raaoista että kypsennetyistä herkkutateista. Herkkutateissa on erityisen paljon sienisokeria eli trehaloosia. Sen imeytymishäiriö aiheuttaa samantapaisia oireita kuin maitosokeri laktoosi-intoleranteille.

Käsittely

Kaikki tatit, myös herkkutatit, kypsennetään omassa nesteessään. Nuoren sienen puhdasta pillikerrosta ei poisteta, sillä siinäkin on paljon makua ja ravintoaineita. Sienet tulisi käsitellä mahdollisimman heti poimimisen jälkeen. Jos tämä ei ole mahdollista, sienet tulisi säilyttää ilmavasti esimerksi sanomalehden väliin levitettynä viileässä. Käsittele sienet viimeistään seuraavana päivänä.

  1. Puhdista sienet mullasta ja muista roskista.
  2. Pilko sienet sopivan kokoisiksi palasiksi.
  3. Paista sieniä paistinpannulla. Aluksi niistä irtoaa nestettä. Jos syöt sienet heti, lisää hiukan voita ja suolaa kun suurin osa nesteestä on haihtunut ja paista vielä pari minuuttia.

Säilöntä

Kuivaaminen on erityisen hyvä säilöntätapa herkkutateille. Lisää sienten kuivauksesta löytyy täältä.

Sienet sopivat myös pakastettavaksi. Ne kypsennetään omassa nesteessään. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, sienet jäähdytetään ja pakastetaan.