Herkkutatti (Boletus edulis) sopii esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, paistoksiin, salaatteihin, lasagneen, piirakoihin ja pitsoihin.

Joskus ruokaohjeissa neuvotaan käyttämään raakaa herkkutattia. Kannattaa olla kuitenkin varovainen, sillä jotkut saavat voimakkaita vatsaoireita sekä raaoista että kypsennetyistä herkkutateista. Herkkutateissa on erityisen paljon sienisokeria eli trehaloosia. Sen imeytymishäiriö aiheuttaa samantapaisia oireita kuin maitosokeri laktoosi-intoleranteille.

Käsittely

Kaikki tatit, myös herkkutatit, kypsennetään omassa nesteessään. Nuoren sienen puhdasta pillikerrosta ei poisteta, sillä siinäkin on paljon makua ja ravintoaineita.

Säilöntä

Kuivaaminen on erityisen hyvä säilöntätapa herkkutateille. Sienet sopivat myös pakastettavaksi. Ne kypsennetään omassa nesteessään. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, sienet jäähdytetään ja pakastetaan.

Jaa sivu