Keltavahvero eli kanttarelli (Cantharellus cibarius) on parhaimmillaan tuoreeltaan valmistettuna. Sienistä voi tehdä keittoja, muhennoksia, salaatteja, levitettä, piirakoita.

Keltavahveron maku vahvistuu, kun sieni viipaloidaan ohuiksi siivuiksi ja paistetaan melko kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa. Yleensä sienet eivät kestä säilyttämistä, mutta kantarelli säilyy hyvänä viileässä ja ilmavassa paikassa muutamia päiviä poimimisen jälkeen. Kantarelleissa on jonkin verran sienisokeria eli trehaloosia.

Käsittely

Puhdistetut kantarellit voi laittaa suoraan pannulle ja kypsentää omassa nesteessään.

Säilöntä

Kantarelleja voi säilöä pakastamalla. Sienet kannattaa ensin kuumentaa omassa nesteessään. Tunnettu ruotsalainen sienten ystävä Pelle Holmberg kirjoittaa: ”Kantarelleja ei pidä pakastaa raakana, koska niistä tulee helposti karvaita.” Moni on hänen kanssaan samaa mieltä. Pienistä, napakoista kantarelleista saa hyviä maustesieniä.

Jaa sivu