Alkuperämaa

Miksi alkuperämaamerkinnät? Siksi, että tiedät, mistä ruokasi tulee.

Ruoan alkuperämaa kertoo, mistä maasta elintarvike on peräisin tai missä se on valmistettu. Alkuperämaamerkinnästä näet esimerkiksi, missä maassa kasvikset ja lihakarja on kasvatettu (alkuperämaa) tai missä maassa omenahillo on valmistettu (valmistusmaa).

Alkuperämaamerkintä antaa tärkeää tietoa etenkin silloin, kun tuotenimi tai valmistajan nimi eivät kerro selkeästi mistä maasta ruoka on peräisin. Jos esimerkiksi tunnetun suomalaisen yrityksen tuote on valmistettu Ruotsissa, on pakkauksessa kerrottava, että valmistusmaa on Ruotsi. Muuten tuotteen alkuperämaasta voi tulla väärinkäsitys.

Osassa tuotteissa, kuten tuoreessa naudan-, sian- ja siipikarjanlihassa sekä kokonaisissa tuoreissa kasviksissa ja tuoreessa kalassa, on pakollista ilmoittaa aina alkuperämaa.Mitä valmistusmaa tarkoittaa?

Valmistusmaa tarkoittaa sitä maata, jossa elintarvike valmistetaan lopulliseksi tuotteeksi.

Jos lähes valmis tuote tuodaan Suomeen ja se esimerkiksi vain varastoidaan, pakataan, raastetaan tai paistetaan Suomessa, ei valmistusmaa muutu Suomeksi. Valmistusmaa on se alkuperäinen maa, jossa tuote valmistettiin.

Esimerkkejä valmistusmaamerkinnöistä:

  • Valmistettu Ruotsissa/Tillverkad i Sverige
  • Alkuperämaa Norja/Ursprungsland Norge

Pääainesosan alkuperämaa

Ruoan pääainesosalla tarkoitetaan ainesosaa, jota on yli 50 % kaikista ainesosista. Ruoan pääainesosa voi olla myös vahvasti kyseiseen ruokaan liitetty ainesosa, vaikka sen määrä olisikin alle 50 %.

Jos ruoan pääainesosa on peräisin eri maasta kuin tuotteen alkuperämaa, tulee siitä kertoa kuluttajalle. Pääainesosan alkuperämaa voidaan avata maan nimellä, kertomalla pääainesosan olevan EU:n alueelta tai EU:n ulkopuolelta.


Maidon sekä elintarvikkeessa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaa

Suomessa on kansallisesti säädetty, että Suomessa valmistettujen maitojen, tiettyjen maitotuotteiden sekä elintarvikkeissa käytetyn maidon lypsymaasta tai alkuperämaasta kerrotaan pakkausmerkinnöissä tarkemmin.

Esimerkkejä pakkausmerkinnöistä:

  • Ainesosat: Pastöroitu kerma (alkuperämaa Suomi), laktoositon kuohukerma (alkuperämaa Suomi), basilika, suola.
  • Ainekset: Rasvaton maito (lypsymaa: useat EU-maat), hapate.

Suomessa valmistetuissa tuotteissa tulee myös kertoa käytetyn lihan (nauta, sika, siipikarja, vuohi, lammas) alkuperästä tarkemmin. Lihan osalta ilmoitetaan kasvatusmaa ja teurastusmaa tai alkuperä.

Esimerkkejä pakkausmerkinnöistä:

  • Ainekset: Broilerinliha (kasvatettu ja teurastettu: Suomi), aromi, suola.
  • Ainesosat: Naudanliha (alkuperä Suomi), rosmariini, suola.
  • Ainekset: Lampaanliha (kasvatusmaa: useat muut kuin EU-maat, teurastusmaa Tanska), vuohenliha (kasvatettu ja teurastettu: EU), mausteet, suola.
  • Broilerin- ja kalkkunanlihan alkuperämaa Suomi.

Alkuperämaahan liittyvät merkit

Ruoan alkuperästä voidaan kertoa myös erilaisilla vapaaehtoisilla merkeillä. Yritykset voivat käyttää kriteerit täyttävien tuotteiden pakkauksissa merkkejä, jotka helpottavat tuotteiden valintaa kaupassa.

Tutustu tarkemmin alkuperämerkintöihin Ruokaviraston sivuilla.

Hyvää Suomesta -merkki

Tuotteissa, joissa on Hyvää Suomesta -merkki, on alkuperämaa ja valmistusmaa aina Suomi. Hyvää Suomesta -merkityissä tuotteissa on suomalaisia raaka-aineiden oltava vähintään 75 %. Lihan, kalan, munan ja maidon on oltava aina kokonaan suomalaista. Jos tuote koostuu yhdestä raaka-aineesta, on raaka-aineen oltava 100 % Suomesta.

Tutustu tarkemmin Hyvää Suomesta -merkin kriteereihin.

Sirkkalehtilippu

Sirkkalehtilippu on suomalainen alkuperä- ja laatumerkki, jota voidaan käyttää Suomessa viljellyissä puutarhatuotteissa (vihannekset, marjat, hedelmät) ja ruokaperunoissa.

Tutustu Sirkkalehtilippuun tarkemmin.

Suomen lippu pakkauksessa

Jos ruokapakkauksessa käytetään Suomen lippua, on kaikkien tuotteen ainesosien oltava kotimaisia ja lisäksi tuotteen valmistuksen tulee tapahtua Suomessa. Sama koskee kaikkien muiden maiden lippuja.


Tiedätkö mistä ruokasi tulee?

Ruoan alkuperämaa kertoo, mistä maasta elintarvike on peräisin tai missä se on valmistettu. Alkuperämaamerkintä antaa tärkeää tietoa etenkin silloin, kun tuotenimi tai valmistajan nimi eivät kerro selkeästi mistä maasta ruoka on peräisin. Älä siis luota pelkästään tuotteen brändinimeen!


Pakkausmerkinnöissä voidaan käyttää myös monia muita merkkejä. Voit tutustua niihin tarkemmin Marttojen sivuilla.