EU:n nimisuojamerkinnät

Miksi EU:n nimisuojamerkinnät? Siksi, että tiedät ruoan suojatun nimen, tuotantopaikan tai tuotantotavan.

EU:n nimisuojamerkinnät suojaavat tiettyjen tuotteiden nimiä ja estävät näin vakiintuneiden nimien väärinkäyttöä muissa tuotteissa. Nimisuojaus on myös oman ruokakulttuurin tunnustamista sekä tuotteiden tunnettuuden lisäämistä.


Kolme erilaista nimisuojamerkintää

Elintarvikkeiden nimisuoja tarkoittaa, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet sekä valmistustavat ovat tunnettuja ja vakiintuneita. Näin eri valmistajienkin tuotteet ovat olennaisilta osilta samanlaiset.


Suojatussa alkuperänimityksessä (SAN) tuotteen laatu tai ominaisuudet pohjautuvat maantieteelliseen alueeseen, esimerkiksi juuri tietyllä alueella tuotettuun raaka-aineeseen. Tuotteen kaikkien valmistusvaiheiden on myös tapahduttava kyseisellä alueella.

Esimerkkituotteita ovat Feta-juusto (Kreikka), Prosciutto di Parma (Parman kinkku, Italia) ja Roquefort-juusto (Ranska). Suomalaisista tuotteista alkuperänimityksenä on suojattu Lapin Puikula, Lapin Poron liha, Lapin poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha sekä Kitkan viisas.


Suojatussa maantieteellisessä merkinnässä (SMM) tuotteen laatu, maine tai muu ominaispiirre johtuu pääosin sen maantieteellisestä ympäristöstä, jossa ainakin yksi tuotantovaiheista tapahtuu. Osa raaka-aineista voi olla peräisin muualtakin.

Suojattu maantieteellinen merkintä on suomalaisista tuotteista Kainuun rönttösellä, Suomalaisella Hedelmäliköörillä/Marjaliköörillä, Suomalaisella Vodkalla ja Puruveden muikulla.


Aitoa, perinteistä tuotetta (APT) voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta valmistajan on valmistettava tuote rekisteröidyn valmistustavan ja reseptin mukaan. Suomalaisista tuotteista Aito, perinteinen -suojaus on Sahdilla, Kalakukolla ja Karjalanpiirakalla.


Voit tutustua tarkemmin nimisuojattujen tuotteiden kuvauksiin ja tuotteisiin Ruokaviraston sivuilla tai Aitojamakuja.fi -verkkosivuilla.


EU:n nimisuojamerkinnät takaavat tuotteen tuotantopaikan tai tuotantotavan

EU:n nimisuojamerkinnät suojaavat tiettyjen tuotteiden nimiä ja estävät näin vakiintuneiden nimien väärinkäyttöä muissa tuotteissa. Nimisuojatuotteiden alkuperä, raaka-aineet sekä valmistustavat ovat tunnettuja ja vakiintuneita. Näin eri valmistajienkin tuotteet ovat olennaisilta osin samanlaiset.

Tiedätkö Kitkan viisaan?

Kitkan viisas -nimitystä käytetään Koillismaan eli Kuusamon ja Posion kuntien ylänköalueen järvistä pyydetyistä muikuista. Alueen arktisten olosuhteiden ja vesistöjen vähäravinteisuuden takia Kitkan viisas on useimpia muita makean veden muikkukantoja huomattavasti pienempi. Pienen koon takia Kitkan viisaan ruoto ei kovetu vaan se säilyy pehmeänä. Kitkan viisaalle on ominaista myös sen kotipaikkauskollisuus.

Kitkan viisas on suojattu EU:n nimisuojajärjestelmän SAN-merkillä. EU:n nimisuojajärjestelmä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista, joissa suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä (APT) suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän.