Päiväysmerkinnät

Miksi päiväysmerkinnät? Siksi, että tiedät, onko ruoka vielä turvallista syödä.

Ruokapakkausten kyljessä olevilla päiväysmerkinnöillä on eroa. Tunne erot, niin et heitä turhaan käyttökelpoista ruokaa roskiin. Näin säästät rahaa ja myös luonnonvaroja.Parasta ennen -päiväys

Parasta ennen -päiväys kertoo, miten kauan ruoka säilyttää ominaisuutensa oikein säilytettynä. Tuotetta voi hyvin käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen, kun arvioit näkö-, haju- ja makuaisteilla tuotteen kunnon ennen käyttämistä. Muista säilyttää ruoka säilytysohjeiden mukaisesti ja huolehdi myös esimerkiksi kylmäketjun säilymisestä kaupasta kotiin.

Parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tuotteen saa myös myydä, kunhan ostajalle kerrotaan selkeästi, että parasta ennen -päiväys on jo mennyt. Parasta ennen -päiväyksen löydät esimerkiksi pakasteista, säilykkeistä, jauhoista ja hapanmaitotuotteista.

Älä heitä automaattisesti tuotetta roskiin, vaikka parasta ennen -päiväys olisi jo mennyt!

Esimerkkejä päiväysmerkinnöistä:

  • Parasta ennen 30.4.
  • Parasta ennen 15.3.2024

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään tuotteissa, jotka pilaantuvat herkästi. Tällaisia ovat esimerkiksi tuore liha ja kala. Viimeinen käyttöpäivä kertoo, mihin päivään mennessä tuote on käytettävä. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen tuotetta ei saa myöskään myydä.

Järjestä ruoat kotijääkaapissa niin, että käytät vanhimmalla päiväyksellä olevat ruoat ensin pois.


Tunnista elintarvikkeiden päiväysmerkinnät – vähennä ruokahävikkiä

Muista säilyttää ruoka säilytysohjeiden mukaisesti myös kotona. Järjestä ruoat kotijääkaapissa niin, että sijoitat vanhimmalla päiväyksellä olevat tuotteet hyllyn etuosaan. Muista huolehtia kylmäketjun säilymisestä kaupasta kotiin, varsinkin kesällä.