Pakkausmerkinnät

Miksi pakkausmerkinnät? Siksi, että tiedät, mitä ruokasi sisältää ja mistä se tulee.

Saat pakkausmerkinnöistä helposti tietoa muun muassa ruoan ainesosista, säilyvyydestä, terveellisyydestä, alkuperästä, eettisyydestä ja tuotantotavoista. Pakkausmerkinnät auttavat sinua tekemään ruokavalioosi ja arvoihisi sopivia valintoja ruokakaupassa. Merkintöjen tutkailuun kannattaakin varata hiukan aikaa, jotta tiedät mitä syöt.Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Mitä merkintöjä elintarvikepakkauksissa onkaan? Löydät seuraavat pakkausmerkintätiedot suurimmasta osasta elintarvikepakkauksia:

  • Elintarvikkeen nimi
  • Ainesosaluettelo
  • Ravintosisältömerkintä
  • Parasta ennen- tai Viimeinen käyttöpäivä -merkintä
  • Alkuperämaa
  • Sisällön määrä
  • Valmistajan, pakkaajan tai toimijan nimi ja osoite
  • Tarvittaessa säilytys- ja käyttöohje

Ainesosaluettelo kertoo ruoan sisällön

Ainesosaluettelosta saat perustietoa syömästäsi ruoasta – mistä aineksista se on valmistettu. Tuotteen ainekset ovat ainesosaluettelossa suuruusjärjestyksessä, eli ensimmäistä ainesosaa on tuotteessa kaikkein eniten.

Löydät ainesosaluettelosta tiedot reseptissä käytetyistä raaka-aineista, allergeeneista, lisäaineista ja täydennetyistä vitamiineista. Lainsäädännön mukaisesti allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat ovat korostettuina eli esimerkiksi isoilla kirjaimilla tai tummennettuina ainesosaluettelossa. Näin voit varmistaa, että tuote sopii omaan tai läheistesi ruokavalioon.

Lisäaineet voidaan merkitä ainesosaluetteloon mainitsemalla lisäaineryhmä ja lisäaineen nimi tai E-koodi numerotunnus. Ainesosaluettelosta näet myös mistä lähteestä tuotteessa käytetyt eläin- ja kasvirasvat ovat peräisin.

Esimerkkimerkintöjä ainesosaluettelosta

Ainekset: Pastöroitu MAITO, banaani (7 %), fruktoosi, MAITOPROTEIINI, mango (1 %), muunnettu maissitärkkelys, sakeuttamisaine (pektiini), aromit, happamuudensäätöaine (natriumsitraatti), makeutusaineet (aspartaami*, asesulfaami K), D-vitamiini, hapate. * Fenyylialaniinin lähde.

Ainesosat: Suomalainen liha (porsas ja broileri), vesi, sipuli, korppujauho (vehnä), soijaproteiini, suola, perunakuitu, mausteet (mustapippuri, korianteri, chili, paprika, valkosipuli), rypsiöljy.

Ole tarkkana elintarvikkeen nimessä

Tiedätkö, että kinkku on eri asia kuin kinkkuleike? Kinkku on täyslihavalmiste ja kinkkuleike puolestaan koostettu lihatuote, jonka lihapitoisuus on paljon pienempi.

Tiedätkö mitä eroa on ruoka-, kuohu- tai vispikermalla?Eri kermalaadut poikkeavat toisistaan rasvapitoisuuden ja eri ruoanvalmistusominaisuuksien puolesta. Kuohu- ja vispikermassa rasvapitoisuus on suurin, 38% ja ne voi vaahdottaa kermavaahdoksi. Ruokakerman rasvapitoisuus vaihtelee 5–20 % välillä. Se on koostettu elintarvike, joka sisältää kerman lisäksi muitakin ainesosia, kuten esimerkiksi emulgointiaineita. Ruokakerma sopii ruoanvalmistukseen esimerkiksi kastikkeisiin, patoihin ja leivontaan.