Martan soppapöytä

Marttaliitto kutsuu kaikki marttayhdistykset ja piirit mukaan yhteiseen kampanjaan ja järjestämään tammi-helmikuussa 2026 avointen ovien jäsenhankintatapahtumia. Martan soppapöydän äärellä tutustutaan marttatoimintaan ja nautitaan lämmittävää keittoa. Tavoitteena on innostaa uusia jäseniä mukaan Marttoihin.

Avoimien ovien tapahtuma on oiva paikka esitellä yhdistyksen toimintaa ja kutsua mukaan kevään marttailtoihin, retkille ja tapahtumiin.

Marttaliitto tekee yhdistyksille tapahtuman toteutukseen tarvittavat ohjeistukset, painotuotteet, tarjoiluehdotuksen ja vinkkejä illan toteutukseen. Jokainen marttayhdistys voi muokata tapahtumasta itselleen sopivan. Tapahtuman voi järjestää yhdessä jonkin toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa. Tapahtumapaikkana kannattaa hyödyntää kirjastojen, seurakuntien tai kunnantalojen varattavia tiloja.

Martan soppapöytään kannattaa kutsua ystävät, sukulaiset ja tuttavat, sekä muissa harrastuksissa tavatut ihmiset, jotka eivät vielä ole marttoja. Tapahtumasta kannattaa myös tiedottaa avoimesti niin yhdistyksen omissa sosiaalisen media kanavissa, kotisivuilla kuin paikallislehdessäkin. Yhdistykset voivat printata kuvapankista tapahtuman mainosjulisteita, jotka kannattaa viedä vaikkapa kirjastoon tai lähikaupan ilmoitustaululle. Marttaliitto tiedottaa tapahtumista valtakunnallisesti ja martat.fi-sivuille kootaan lista järjestettävistä tapahtumista.

Yhdistysten ja piirien tapahtumien lisäksi toteutetaan monikanavainen viestintäkampanja, jossa myös martoilla ja marttayhdistyksillä on tärkeä rooli.

Ilmoita yhdistyksesi mukaan kampanjaan tästä


Tee hyvissä ajoin

  • Ilmoita yhdistys mukaan kampanjaan ja tilaa materiaalit.
  • Keskustelkaa alueen muiden yhdistysten kanssa, voisiko tapahtuman järjestää yhdessä.
  • Sopikaa tapahtumalle ajankohta ja lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin.
  • Varatkaa tapahtumalle paikka.
  • Ilmoittakaa lisäksi tapahtumatiedot Marttaliitolle (lomake tulossa). Kaikki ilmoitetut tapahtumat kootaan Marttaliiton nettisivuille.
  • Aloittakaa käytännön valmistelut ja sopikaa työnjako.
  • Aloittakaa tapahtuman markkinointi ajoissa. Valmiita julistepohjia ja somekuvia löytyy yhdistysten kuvapankista.

Lähempänä tapahtumaa

  • Viimeistelkää tapahtuman ohjelma. Käyttäkää marttatoiminnan esittelyssä apuna valmista power point -esityspohjaa ja muokatkaa siihen oman yhdistyksenne tiedot ja tapahtumakalenteri. Sopikaa kuka tekee mitäkin.
  • Suunnitelkaa tarjoilut ja sopikaa niiden tekemisestä.
  • Sopikaa kuka tuo juomalasit ja muut tarvittavat kattaukseen liittyvät asiat.
  • Miettikää esim. arvonta tai kilpailu, jonka avulla saatte kerättyä osallistujien yhteystiedot jälkimarkkinointia varten.

Tarjoilut

  • Marttaliitto on koonnut yhdistyksille ehdotuksen kahdesta herkullista keitto-ohjeista ja niiden päälle tarjottavasta ripotebaarista.
  • Valmiiksi valitut keitto-ohjeet ovat  Kolmen sipulin perunakeitto ja Maapähkinäkeitto. Valitkaa keitosta toinen yhdistyksen soppapöydän tarjoiluksi. Halutessaan yhdistys voi valita maisteltavaksi oman oman suosikki keiton. (Ripotebaari on suunniteltu ensisijaisesti sosekeitoillle.)
  • Keittojen päälle on suunniteltu ehdotus ripotebaarista eli erilaisista lisukkeista, joilla annokseen saa väriä, uusia makuja ja suutuntumaa. 
  • Valitse ripotebaarin ideoista 2-4 ripotetta tai ideoikaa itse aivan uusia ripotteita omalle yhdistykselle tarjolle. 

Martan ripotebaari

1. Rapeutta ja rousketta: perunankuori- tai lehtikaalisipsit, ruiskrutongit tai omenakuutiot

2. Palkokasveja ja kasviksia: paahdetut kikherneet, marinoitu tofu, pähkinät tai siemenet

3. Täyteläisiä makuja: Yrttiöljy, maustettu paksua jogurttia tai ranskankermaa, murusteltua feta- tai raejuustoa

perunankuorisipsit

1 kg perunoita
1 rkl rypsiöljyä
1/4 tl suolaa

  1. Pese perunat huolellisesti ja kuori. Noin kilosta perunoita saat 200 g kuoria.
  2. Sekoita kulhossa perunankuoriin rypsiöljyä ja suola
  3.  Levitä kuoret uunipellille ja paahda rapeiksi 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kääntele kuoria muutaman kerran paistamisen aikana.

Maustettu jogurtti tai ranskankerma

200 g ranskankermaa tai vastaavaa kasvipohjaista
1/2 tl mustapippuria
(valkosipulin kynsi)

  1. Sekoita ranskankerman joukkoon mustapippuri ja halutessasi yksi hienonnettu valkosipulinkynsi.

Ruiskruntongit

4 viipaletta ruislepää
1 valkosipulinkynsi
3 rkl rypsiöljyä
1/4 tl suolaa

  1. Leikkaa Ruispalat pieniksi neliön muotoisiksi paloiksi. 
  2. Viipaloi valkosipulinkynnet muutamaan osaan.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää valkosipulinkynnet ja ruisleipäpalat. Paista keskilämmöllä, kunnes krutongit ovat sopivan rapeita.

Tapahtuman aikana

  • Toivottakaa tervetulleeksi! Huolehtikaa, että kaikkia tulijoita tervehditään ja heiltä kysytään, onko marttatoiminta ennestään tuttua ja kiinnostaisiko tulla mukaan. Tähän kannattaa nimetä vastuuhenkilöt.
  • Esitelkää marttajärjestön ja yhdistyksenne toimintaa. Esittelyssä voi käyttää apuna tapahtumaa varten tehtyä valmista power point -pohjaa, johon lisätään yhdistyksen tiedot.
  • Jakakaa kaikille Martta-materiaaleja ja yhdistyksenne toimintakalenteri.
  • Auttakaa verkossa liittymisessä ja kerätkää kiinnostuneiden yhteystiedot ylös.
  • Nauttikaa tapahtumasta yhdessä vieraiden kanssa ja kutsukaa mukaan kevään tapahtumiin!

Tapahtuman jälkeen

  • Kirjatkaa tapahtuman tiedot ja osallistujamäärä Marttatilastoon (Yleisötapahtuma – Martan soppapöytä -tapahtuma).
  • Laittakaa yhteystietonsa jättäneille viesti, jossa kiitätte osallistumisesta ja kutsutte mukaan toimintaanne. Mukaan kannattaa liittää vielä kevään toimintakalenteri, retkikutsut yms. ajankohtaiset asiat.