Kangasrousku

Piparkakunruskea kangasrousku (Lactarius rufus) kasvaa hyvin yleisenä ja runsaana koko maassa kuivilla mäntykankailla, kalliojäkäliköissä ja suo-ojien reunoilla. Sitä tapaa myös tunturikoivikoissa. Satokausi on pitkä. Ensimmäiset kangasrouskut voivat ilmestyä jo kesäkuun puolella, ja sieniä voi löytää vielä lokakuussakin.

Tunnistaminen

Kangasrousku on kirpeänmakuinen sieni, jota monet arvostavat juuri ”aidon” sienenmaun takia. Lakki on tasaisen punaruskea, kuivana silkinkiiltoinen, aluksi kupera, myöhemmin laakean suppilomainen. Lakin keskellä on usein selvä nipukka. Heltat ovat punaruskeaan vivahtavan valkoiset. Jalka on hoikka, lakin värinen, mutta vaaleampi, ontto tai hohkainen. Sienen malto on valkeaa.

Kangasrouskun tuoksu on raikas ja muistuttaa havupuun tuoksua. Kuten kaikista rouskuista, myös kangasrouskusta tulee maitiaisnestettä. Se on pysyvästi valkoista ja polttavan kirpeää. Nuorista sienistä maitiaisnestettä tulee runsaasti. Vaikka kangasrousku on melko pieni sieni, sitä kannattaa poimia. Huonoinakin sienivuosina se on usein runsassatoinen ja etenkin pienenä toukaton.

Metsässä kasvaa useita ruskeita rouskulajeja. Kangasrouskua muistuvia rouskuja ovat esim. pikkurousku, sikurirousku, kangaspalsamirousku ja lakritsirousku. Lakritsirouskua lukuun ottamatta ne sopivat syötäväksi. Lakritsirousku on isohko, kangasrouskua vaaleampi sieni. Sen maitiaisneste on kirkasta ja tuoksuu kuivahtaneena hiukan lakritsalle. Lakritsirousku on lievästi myrkyllinen ja aiheuttaa suolisto-oireita.

Käyttö

Kangasrousku antaa mukavaa makua murekkeisiin, rieska- ja leipätaikinoihin sekä pizzoihin.

Käsittely

Ennen ruoaksi valmistamista kangasrouskuja on keitettävä 10 minuuttia. Keitinvesi kaadetaan pois, ja sienet huuhdellaan kylmässä, juoksevassa vedessä.

Säilöntä

Kangasrouskuja voi säilöä kuivaamalla ja suolata muiden rouskujen kanssa. Keitetyt sienet voi myös pakastaa. Ennen kuin suolatut rouskut valmistetaan ruoaksi, poistetaan liika suola: sienet kiehautetaan tai niitä liotetaan kylmässä vedessä, välillä vettä vaihtaen. Pienistä sienistä tulee kaunis etikkapikkelssi. Kangasrouskut sopivat hyvin myös hapatettavaksi kasvisten kanssa.