Kurkku

Kurkku (Cucumis sativus) on tomaatin jälkeen käytetyin vihanneksemme. Suomalaiset syövät vuosittain 8,5 kg kurkkua, josta määrästä 75 % on kotimaista tuotantoa.

Melonien ja kurpitsojen sukuun kuuluvan kurkun juuret ovat syvällä Himalajan rinteillä Pohjois-Intiassa. Siellä menestyvästä kitkeränmakuisista villikurkuista on jalostettu nykyään viljeltävät miedot kurkkulajit. Kurkusta on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tutuin.

Käyttö

Kurkku on kevyttä ja monikäyttöistä. Se sopii sellaisenaan salaatteihin, leivälle sekä dipattavaksi ja siitä voi lingota myös mehua. Kurkusta tehtävät kylmät keitot ovat erinomaista hellepäivän syötävää. Kurkku sopii lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin, viipaleina paistettavaksi sekä keitettynä tai höyrytettynä kevyeksi lisäkkeeksi. Sämpylätaikinassa kurkku mehevöittää lopputulosta. Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, se ainoastaan huuhdellaan, ennen käyttöä.

Terveysvaikutukset

Ravintoarvoltaan kurkku on kevyt. Kurkku sisältää 97 % vettä, joten siinä on energiaa niukasti. Kuiva-aineessa on runsaimmin kaliumia ja pieniä määriä karotenoideja, A-, K- ja C-vitamiinia.

Säilytys

Vesipitoisuutensa takia kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä se taas paleltuu. Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10 – +14 astetta. Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kelmuun pakattuna sitä voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.

Avomaankurkku

Ulkomuodoltaan kasvihuonekurkkua rosoisemman ja lyhyemmän avomaankurkun sesonki ajoittuu Suomessa elo-syyskuulle. Vihreitä ja napakoita avomaankurkkuja kasvatetaan avomaan lisäksi kasvihuoneissa tasaisemman laadun takaamiseksi. Ylikypsänä avomaankurkku muuttuu keltaiseksi ja pulleaksi. Avomaankurkkua käytetään lähinnä säilöntään, esimerkiksi pikkelsseihin ja suolakurkuiksi, mutta se sopii myös voileivän päälle ja salaatteihin.