Martoilla on jäsenyyden ja opintosuoritusten tunnuksena useita erilaisia merkkejä. Merkkien käytöstä on olemassa ohjeet missä ja miten niitä pidetään. Kannattaa tustustua ohjeisiin ja opetella laittamaan merkit oikein joka tilanteessa. Lue lisää merkkien hakemisesta.

Jäsenmerkki

Hopeinen runsaudensarvien ja lehtikiehkuroiden ympyröimä M-kirjain on järjestön jäsenmerkki. Sitä voi käyttää vain järjestön jäsen. Jäsenmerkin paikka marttapaidassa on vasemmalla, rintataskun yläpuolella. Marttamekkoon se kiinnitetään nappilistan yläpuolelle, ensimmäisen napin tilalle, ansiomerkki takkiin tai siviilipukuun vasemmalle puolelle rintapieleen. Kansallispuvussa merkin paikka on vasemmalla jakun tai liivin rintapielessä, ei koskaan puserossa. Merkkiä käytetään vain jäsenyyttä osoittamaan, ei tiedottamisessa. Käyttö muuten kuin jäsenmerkkinä edellyttää Marttaliiton hallituksen myöntämää lupaa.

Jäsenmerkin voi ostaa piiristä tai Marttaliitosta Tea Svahnilta tea.svahn@martat.fi

Ansiomerkit

Marttaliiton hallitus myöntää ansiomerkit anomuksesta. Yhdistykset toimittavat ansiomerkkianomukset oman piirinsä hallituksen käsittelyyn, ja piiri toimittaa hakemukset edelleen Marttaliittoon. Marttaliiton hallitus myöntää anomatta suuren kultaisen ansiomerkin erittäin ansioituneelle henkilölle.

Ansiomerkin voi saada toimittuaan vastuullisissa tehtävissä järjestössä. Ansiomerkeillä on myöntämiskriteerit.

Marttaliiton hallitus voi myöntää anomatta suuren kultaisen ansiomerkin erittäin ansioituneelle henkilölle.

Vuosimerkit

Marttojen vuosimerkin ansaitsevat pitkään järjestön toiminnassa mukana olleet jäsenet. Vuosimerkit ovat hopeaa tai kullattua hopeaa, 50 vuotta.

Merkkejä on saatavana 10, 20, 30, 40, 50, 60 ja 70 vuotta toiminnassa mukana olleiden marttojen huomioimisen.

Aikaisemmin vuosimerkeissä oli emaloidulla pohjalla vuosia osoittava luku. Näitä merkkejä on vielä jäljellä 25 ja 40 vuosimerkit. Kun ne myydään loppuun uutta 25 vuosimerkkiä ei hankita enää.

Vuosimerkit hankitaan itse omasta piiristä. On kuitenkin suositeltavaa, että marttayhdistys hankkii ainakin 30 vuoden jäsenyyden jälkeen vuosimerkit kiitokseksi pitkäaikaisille jäsenille.

Vuosimerkkejä voi ostaa piiristä tai Marttaliitosta Tea Svahnilta tea.svahn@martat.fi

Puheenjohtajan nuija


Puheenjohtajan nuija on yhdistyksen nykyisen puheenjohtajan merkki, joka periytyy yhdistyksessä puheenjohtajalta toiselle. Merkki kiinnitetään vasempaan rintapieleen kaikkien merkkien alapuolelle.

Taitoavaimet

Martat voivat suorittaa taitoavaimia, jotka ovat järjestön tunnuksia suoritetuista opinnoista. Taitoavaimista käytetään myös arvokkainta. Jos on suorittanut erikoisavaimen, ei 1 – 3 avaimia enää käytetä.

Osaajapassien helat

Marttojen osaajapassin hela

Järjestö-, puutarha-, sieni- ja käsityöosaajapassin suorittajat saavat suorituksen tunnustuksena nahkaisessa tai hopeisessa kaulanauhassa olevan helan.Sitä voidaan pitää kaulassa myös marttamerkkien kanssa, vaikka muita kaulakoruja ei tule käyttää martta-asujen kanssa.