Marttajärjestön merkkien myöntämisessä ja niiden käytössä on sääntönsä. Ansiomerkkit anotaan Marttaliiton hallitukselta kirjallisena. Ansiot, joihin halutaan vedota tulee kirjata hakemukseen selkeästi. Merkkien käyttöön liittyvät yleiset ohjeet on luettavissa alempana tällä sivulla.

Pronssinen ansiomerkki

 • vähintään 10 vuoden jäsenyys marttajärjestössä
 • toiminta vähintään 5 vuotta vastuullisessa tehtävässä marttajärjestössä

Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi hallituksen jäsenyys, puheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan, arkistonhoitajan, toimintaryhmän vetäjän tai jonkun muun vastaavan tehtävän hoitaminen, vertaisopintoryhmän, marttanuorten ja muiden pienryhmien ohjaajan tehtävät, erilaisten toimikuntien ja työryhmien aktiivinen jäsenyys.

Henkilötiedot ja perustelut ansiomerkkianomukseen

Pronssisen ansiomerkin anomus

Hopeinen ansiomerkki

 • vähintään 15 vuoden jäsenyys marttajärjestössä
 • pronssinen ansiomerkki tai pitkäaikainen ansioitunut jäsenyys
 • toiminta vähintään 10 vuotta vastuullisessa tehtävässä marttajärjestössä, josta merkittävä osa oman yhdistyksen ulkopuolella joko piirin tai vastaavassa muussa alueellisessa toiminnassa.

Henkilötiedot ja perustelut ansiomerkkianomukseen

Hopeisen ansiomerkin anomus

Kultainen ansiomerkki

 • hopeinen ansiomerkki
 • pitkäaikainen ja erittäin merkittävä toiminta marttajärjestössä, josta osa marttajärjestön valtakunnallisissa tehtävissä

Henkilötiedot ja perustelut ansiomerkkianomukseen

Kultaisen ansiomerkin anomus

Suuri kultainen ansiomerkki

 • Marttaliiton hallitus voi myöntää suuren kultaisen ansiomerkin jäsenelle, joka on toiminnallaan edistänyt marttajärjestön työtä yhdistyksessä, piirissä tai Marttaliitossa valtakunnallisesti . Ansiomerkki voidaan myöntää myös marttajärjestöön kuulumattomalle henkilölle, joka ”merkityksellisellä” tavalla ja pitkän aikaa on joko henkisesti tai taloudellisesti tukenut piirin tai Marttaliiton valtakunnallista työtä.

Ansiomerkit voidaan myöntää marttajärjestön entisille tai nykyisille työntekijöille. Myöntäminen edellyttää marttajärjestön jäsenyyttä. (Marttaliiton ansiomerkkien myöntämisperusteet 1.5.2008)


Merkkien käyttö

Merkkien asettelussa on omat sääntönsä. Jos henkilöllä on useita merkkejä, niistä käytetään vain kunkin merkkilajin arvokkainta. Kun käytetään useita eri merkkilajeja, merkit kiinnitetään allekkain vasempaan rintapieleen. Ylimmäksi tulee ansiomerkki tai vuosimerkki, sen alle taitoavaimet ja alimmaksi mahdollinen puheenjohtajan merkki. Tilaisuuden mukaan pyritään kuitenkin käyttämään vain muutamaa merkkiä kerrallaan ja vain yhtä M-kirjaimella varustettua merkkiä, joko jäsenmerkkiä, vuosimerkkiä, ansiomerkkiä tai vapaahetoistoimijan merkkiä. Poikkeuksena tästä martan perinnemekko, jonka kaulukseen, nappilistassa ylimmäiseksi, kiinnitetään aina jäsenmerkki. Tämän lisäksi rintaan voi laittaa ansio- vuosi- tai vapaaehtoistoimijan merkin.

Marttojen ansio- ja muiden merkkien yleisten käyttöohjeiden mukaan kerrallaan käytetään aina korkeinta merkkiä. Marttajärjestössä käytössä olevista merkeistä arvokkaimpia ovat ansiomerkit, sitten vuosimerkit, taitoavaimet, harrastusmerkit, vapaaehtoistoimijan merkki, puheenjohtajan nuija ja Pohjoismaiden Naisliiton merkki (NHF). Arvokkain kiinnitetään ylimmäksi ja muut sen jälkeen allekkain. Merkit kiinnitetään rintataskun yläpuolelle.

Kultainen ja suuri kultainen ansiomerkki kiinnitetään seuraavasti:

 •  vanhassa marttapuvussa vasempaan rintapieleen, marttahuivin päälle
 •  martan jakkupuvussa jakkuun tai villahuiviin samoin vasempaan rintapieleen, marttakankaisessa puserossa rintataskun yläpuolelle; ns juhlapuseroon ei kiinnitetä mitään merkkejä
 •  siviilipuvussa vasempaan rintapieleen
 •  kansallispuvussa vasempaan rintapieleen, liiviin tai jakkuun, vain liivittömässä kansallispuvussa puseroon

Muut merkit

Aika ajoin on myynnissä erilaisia pinssejä, joita esimerkiksi piirit ovat valmistuttaneet. Nekin ovat tavallaan järjestön tunnuksia. Niiden käyttöön ei kuitenkaan liity sääntöjä kuten varsinaisiin jäsenmerkkeihin. Pinssejä voi käyttää vapaasti monissa tilanteissa ja asuissa.