Kananmuna on rikas ravitsemuksellisesti, nopea eväs ja keittiön monipuolisimpia raaka-aineita.

Kananmuna on ravintoarvoiltaan lähes täydellinen ruoka-aine. Kananmunassa on runsaasti proteiinia – 12,6g/100g. Se sisältää kaikkia muita vitamiineja, paitsi C-vitamiinia. Erityinen se on B12- ja D-vitamiinin lähteenä. Hiilihydraatteja kananmunassa ei juuri ole. Kaloreita kananmunassa on 143kcal/100g, yhdessä munassa noin 75 kcal – riippuen tietysti koosta.

Kananmuna koostuu keltuaisesta ja valkuaisesta. Kananmunan vitamiinit ja rasvahapot ovat keltuaisessa, valkuainen on rasvaton. Molemmat sisältävät proteiinia.

Ruoanvalmistuksessa

Kananmunia käytetään sekä sellaisenaan keitettynä tai paistettuna että ruoanvalmistuksessa monin tavoin:

Saostaa – esim. keittoja ja kastikkeita – ja sitoo – kuumennettaessa munan proteiinit koaguloituvat eli hyytyvät ja pystyvät tällöin sitomaan nestettä itseensä. Esim. munamaito laatikkoruoissa ja piirakoissa.

Kuohkeuttaa ja kohottaa – muna vaahtoutuu hyvin, sillä sen proteiinit muodostavat suojakalvon vatkauksessa syntyvien ilmakuplien ympärille.

Kuorruttaa – esim. marenki- tai juustokuorrute.

Emulgoi – keltuaisen lesitiini on hyvä emulgaattori. Emulsiossa kaksi toisiinsa liukenematonta nestettä muodostaa seoksen ja emulgaattori estää erottumisen.

Kirkastaa – liemiä voidaan kirkastaa sekoittamalla munanvalkuainen liemeen. Hyytyvä valkuainen sitoo itseensä kiinteät hiukkaset.

Miksi vaahto lässähtää? Liika vatkaus saa proteiinit menettämään joustavuuttaan, kuplat rikkoutuvat ja vaahto laskee. Myös seisotettaessa vaahto laskee.
Kuumennettaessa ilma kuplissa laajenee ja seos kohoaa.
Liikaa vatkattu leivonnaisen pinta on paistuneena kova, hauras ja mureneva.

Kananmunan säilytys

Pakkauksessa mainitaan paras ennen -päivämäärä, joka on 28 päivää muninnasta. Kananmuna säilyy kuitenkin usein hyvänä pidempäänkin.
Parhaiten munat säilyvät viileä- tai jääkaapissa, mutta tärkeintä on tasainen lämpötila säilytyksen ajan. Oma pakkaus ja tylppä pää ylöspäin on paras säilytystapa.

  • Lämpötilan vaihtelut heikentävät säilyvyyttä.
  • Kananmunassa on huokoinen kuori – pakkaus estää haihtumista ja hajujen ja makujen siirtymistä munaan.

Muna pilalla?

  • Pilaantuneen munan tunnistaa varmasti hajusta.
  • Tuoreen munan tunnistaa kiinteästä valkuaisesta – vanhetessa se vetistyy ja leviää.
  • Rikkomaton tuore muna ei hölsky heiluteltaessa.
  • Vesiastia-testi: tuore muna painuu pohjaan.

Turvallinen kotimainen: Suomessa kananmunan tuotantoa valvotaan tarkasti ja suomalainen kananmunan tuotanto on salmonellavapaata. Siksi kotimaisia kananmunia voi syödä myös raakana!
Kaikki kauppojemme kananmunat ovat kotimaisia, sillä noin 73 miljoonan kilon tuotanto riittää kattamaan kysynnän.

Pakkausmerkinnät tulee olla:

    • elintarvikkeen nimi: kananmunia tai munia
    • pakkaamon nimi, osoite ja pakkaamotunnus
    • laatuluokan tunnus (A-luokka tai A, lisäksi voi olla ilmaus ”tuore”)
    • painoluokan kirjaintunnus (XL, L, M, S) , lisäksi voi olla vaihteluväli grammoina
    • sisällön määrä grammoina (keskipaino)
    • kananmunien kappalemäärä
    • tuotantotapaa ilmaiseva merkintä (luomu-, lattia-, virikehäkkikanojen munia)
    • parasta ennen -päivämäärä (28 päivää munintapäivästä
    • maininta ”säilytetään viileässä”
    • munan kuoren alkuperäkoodin selitys
        0=luomumuna, 2=lattiamuna, 3=virikehäkkimuna, FI=Suomi ja tuottajanumero

 

 

 

Jaa sivu