Millainen säilyke?

Kauppojen säilykehyllyillä ei valikoima lopu. Samanlaisia tuotteita on pakattu hyvin eri tavoin. Miten ne eroavat toisistaan?

Metallipurkit

Metallipurkin steriiliksi kuumennettu sisältö säilyy pitkään, kun purkki on ehjä ja avaamaton. Pitkässä säilytyksessä sisältöön kuitenkin siirtyy jonkin verran purkin ainesosia.
Avattuna sisältö on käytettävä heti eikä avatussa metallitölkissä tule säilyttää ruokaa.

  • Puhtaissa oloissa valmistettu elintarvike pakataan tiiviisti metallipurkkiin ja kuumennetaan niin kuumaksi, että sisältö muuttuu steriiliksi tai elintarvike laitetaan valmiiksi steriiliin purkkiin ja saumataan ilmatiiviiksi.
  • Säilykkeen laatuun vaikuttaa sisällön lisäksi sen pakkaus. Säilykepurkkien materiaali sekä muoto vaihtelee. Useimmiten ne on valmistettu teräksestä tai alumiinista.
    teräs on usein päällystetty ohuella tinakerroksella. Parhaat purkit ovat puhdasta kiillotettua peltiä ja niissä on ehjät lakkaukset tai pinnoitteet. Tummentumat ja laikukkuus kertovat materiaalin heikommasta laadusta ja halpuudesta. Säilykkeen laatu näkyy usein hinnassa.
  • Purkkien sisäpinnoissa käytetään toisinaan erilaisia muovi- ja lakkapinnoitteita. Sisäpinnoite suojaa elintarviketta purkista liukenevilta aineilta. Pinnoite on tarpeen etenkin happamien säilykkeiden, kuten tomaattien, kohdalla.
  • Kun metallitölkki avataan, sisältö joutuu kosketuksiin ilman hapen kanssa. Lisäksi rikkoutuneesta pinnasta ja saumoista voi irrota metalleja. Siksi avatusta tölkistä tulee siirtää ylijäävä sisältö esim. muovi- tai lasipurkkiin ja säilyttää jääkaapissa. Katso säilyvyys pakkauksesta.
  • Lommoutuneesta purkista voi irrota metalleja. Jos lommo on saumauksen kohdalla, ei purkin tiiviydestäkään ole takuuta – tarkista tölkit siis jo kaupassa. Jos kolhu tulee ostamisen jälkeen, siirrä sisältö toiseen astiaan.

Älä käytä pullistunutta tai ruostunutta säilykettä!

Kierrätä metallinkeräykseen. Kierrätetystä metallista pystytään uudelleen käyttämään lähes kaikki ja metallia voidaan kierrättää lähes loputtomiin.

Pahvipurkki

Pahvipurkki on joustava ja lommoutumaton. Siitä liukenee metallia vähemmän ainesosia sisältöön. Kuumentamattomana pahvisäilykkeellä on kuitenkin lyhyempi säilyvyysaika.
Avattuna se ei säily pitkään hyvänä. Avatussa pakkauksessa voi sisältöä säilyttää jääkaapissa muutaman päivän.
Kierrätä pahvin- /kartonginkeräykseen.

Lasipurkki

Lasipurkin kannen tulee avatessa napsahtaa. Se varmistaa, että purkki on suljettu kuumana ja sisällä on steriili tyhjiö. Lasipurkkiin ei tule lommoja, mutta se voi särkyä.
Koska lasipurkki on liukenematon ja säilykkeen liemi on yleensä säilövä, sisällön voi avattuna säilyttää purkissa.
Kierrätä lasinkeräykseen.