Fleksaus
Fleksauksella tarkoitetaan joustavaa, kasvispainotteista syömistä, jossa ei kuitenkaan kieltäydytä täysin mistään eläinkunnan tuotteista.
Kasvissyöntiä voi harrastaa monin tavoin, lokeroimatta itseään sen kummemmin kasvissyöjäksi. Fleksauksella pyritään monipuoliseen, terveelliseen ja kestävään ruokavalioon.
Fleksauksen ideana on syödä kasvipainotteisesti, esimerkiksi suosimalla kasvisruokia arkena, mutta halutessaan lihaa voidaan syödä vaikka juhlahetkinä tai viikonloppuisin. Idea ei ole varsinaisesti uusi, ennemminkin paluuta takaisin aikaan, jossa söimme lihaa kohtuullisemmin juhlahetkinä, emme runsaita annoksia useita kertoja päivässä.
Miksi fleksata?
Koko ajan monipuolistuvat kasviperäiset tuotevaihtoehdot tekevät kasvipainotteisesta ruokavaliosta entistä helpompaa – ja herkullisempaa myös! Mistään ei tarvitse kieltäytyä, sen sijaan pääpaino on kasvisten osuuden lisäämisessä ruokavalioon. Fleksaus on helppo tapa totutella kasvisruokiin ja kasviproteiineihin.
Palkokasvit ja palkokasvivalmisteet sisältävät runsaasti
proteiinia, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon eläinperäiselle proteiinille.
Kansallisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan punaisen lihan vähentämiseen ja palkokasvien käytön lisäämiseen sekä terveys- että ilmastosyistä. Helsingin yliopiston papumies-tutkimuksessa myös todettiin, että punaisen ja prosessoidun lihan vähentäminen lisäämällä tilalle Suomessa viljeltäviä palkokasveja, kuten hernettä ja härkäpapua, on proteiiniravitsemuksen kannalta turvallista. Luuston terveys ei tällä ruokavaliomuutoksella vaarannu.
Kasviproteiinivalmisteet ovat myös edullisia vaihtoehtoja. Lihan osittainen korvaaminen onkin terveellisen ja kestävän ruokavalion lisäksi oiva keino valmistaa terveellisen lisäksi edullista ruokaa.
Monta tapaa fleksata
Fleksausta voi harrastaa monin tavoin ja jokainen voi etsiä oman, itselleen sopivan, tavan fleksata. Kasvisruokapäivän tai muutaman kasvisruoka-aterian lisääminen viikkoon voi olla esimerkiksi helppo ja maltillinen muutos omaan arkeen. Voisitko valita lounaaksi välillä kasvisruokaa? Tai pitää kokonaisia kasvisruokapäiviä tai – viikkoja?
Kasvisproteiinivalmisteisiin ja palkokasveihin voi myös tutustua ja totuttautua korvaamalla osan lihaperäisestä proteiinista kasviproteiinilla. Kokeilisitko vaikka sujauttaa soijarouhetta jauhelihakastikkeen joukkoon korvaamaan osan jauhelihasta? Tai herne- tai härkäpapusuikaleita wokkiin kanasuikaleiden kaveriksi?