Maito ja maitovalmisteet
Maito ja maitovalmisteet ovat hyviä proteiinin, kalsiumin, jodin ja monien vitamiinien lähteitä. Kasvipohjaiset juomat ja valmisteet tuovat mukavaa vaihtelua.
Maitovalmisteista saadaan proteiinin lisäksi myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten D-vitamiinia, jodia, B-vitamiineja ja kalsiumia. On hyvä valita maustamattomia vaihtoehtoja, sillä monet maustetut tuotteet sisältävät paljon sokeria. Runsasproteiinisia maitovalmisteita ja juomia ei suositella lapsille päivittäiseen käyttöön. Lapsilla ja aikuisilla liiallinen proteiinin saanti kuormittaa munuaisia.
Leikki-ikäisen päivittäinen maitoannos on 4 dl ja juustoannos yksi viipale. Kouluikäisen suositus on 5–6 dl maitovalmisteita (maito, piimä, jogurtti, viili). Lisäksi suositellaan 2–3 viipaletta (n. 20 g) juustoa. Maitovalmisteista suositaan vähärasvaisia (rasvaa korkeintaan 1 %) ja juustoista enintään 17 % rasvaa sisältäviä.
Kasvipohjaisista maidonkaltaisista juomista ja valmisteista tulee valita sellaisia, jotka on täydennetty kalsiumilla, D-vitamiinilla, riboflaviinilla ja jodilla. Niiden rasva on terveydelle edullista pehmeää rasvaa kookos- ja palmurasvaa lukuun ottamatta. Vain soijamaidossa on maitoa vastaavasti proteiinia.
D-vitamiinia riittävästi
Ravinnosta suositellun määrän 10 μg/vrk D-vitamiinia saa:
- juomalla noin kolme lasia maitoa tai piimää tai täydennettyä kasvijuomaa päivässä,
- käyttämällä päivittäin vitaminoituja kasvirasvalevitteitä ja
- syömällä kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa.
Lisäksi suositellaan D-vitamiinivalmistetta:
2 vk–2-vuotiaille 10 μg/vrk
2–18-vuotiaille 7,5 μg/vrk
Alle vuoden ikäisen lapsen D-vitamiinilisän määrä riippuu äidinmaidonkorvike-/vieroitusvalmisteen määrästä.
Katso imeväisikäisten D-vitamiinisuositukset THL:n sivuilta.