Pakastaminen

Pakastaminen on helppo, nopea ja vaivaton tapa säilöä kesän satoa talvipäivien varalle. Näiltä sivuilta löydät tietoa ja vinkkejä ruuan pakastamiseen.

Miksi pakastaminen on hyvä säilöntämenetelmä?

Oikein pakastettujen ruoka-aineiden maku, väri, rakenne sekä vita­miinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita tuotteita, sillä mikään tuote ei parane pakastimessa. Pakastettaessa ei tarvita säilöntäaineita.

Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18°C ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa.

Useimpien elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu lakkaa 0– -4 °C . Vain jotkut homeet ja hiivat pysyvät elossa vielä -10°C . Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Tämän vuoksi pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen (-18°C) ja pakastettavien tuotteiden jäähdytettyjä, jotta jääty­minen tapahtuu nopeasti.

Sulatusvaiheessa mikrobit pystyvät jälleen kasvamaan ja lisääntymään. Tämän takia myös nopea sulatus ja elintar­vikkeiden välitön käyttö on tärkeää. Lihan ja kalan voi sulattaa nopeasti esimerkiksi lavuaarissa haaleassa vedessä. Pakastetut kasvikset voi turvallisesti sulattaa esimerkiksi pikaisella höyrytyksellä. Kerran pakastettuja tuotteita ei tule uudelleen pakastaa, sillä kontaminaatioriski on tällöin suuri. Mikäli siis pakastat kaupasta ostettua tuotetta, on hyvä tarkistaa ettei kyseessä ole kertaalleen pakastettu tuote.

Pakastajan muistilista

  1. Aseta pakastin pakastuskytkennälle noin ½ –1 vrk ennen kuin alat pakastaa.
  2. Jos pakastettavaa on hyvin vähän, pakastustehoa ei tarvita.
  3. Pakasta vain ensiluokkaisia tuotteita ja raaka-aineita.
  4. Käsittele ruoka-aineet nopeasti.
  5. Valitse kullekin ruoka-aineelle oikea pakkausmateriaali. Pakkaa voimakasaromiset tuotteet tiiviisti.
  6. Pakasta tuotteet sopivan kokoisina kerta-annoksina. Muotoile pakkaukset mahdollisimman litteiksi, poista ilma ja sulje tiiviisti.
  7. Jätä nestemäisille aineille laajenemisvaraa yksi kymmenesosa astian tilavuudesta.
  8. Merkitse pakkauksen päälle selvästi sisältö ja pakkauspäivämää­rä.
  9. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista.
  10. Pakasta kerralla enintään pakastustehon ilmoittama määrä.
  11. Pakasta pakastushyllyillä tai pakastusosassa ja säilytä koreis­sa.
  12. Sulata pakastimesi silloin, kun huurrekerroksen paksuus on ½ –1 cm.
  13. Älä pakasta vain pakastamisen ilosta. Muista myös käyttää pakasteita

Voit käyttää nimilappujen lisäksi myös värikoodausta, jolla tunnistat rasian sisällön. Esimerkiksi mansikoille punainen kansi ja mustikoille sininen.


Pakasteiden säilyvyys

Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt. Itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita voi säilyttää pakkasessa 1-3 kuukautta. Pitkä aika pakkasessa voi huonontaa elintarvikkeen makua ja ravintoaineita. Pilaantuneen pakasteen tunnistaa hajusta tai mausta.

Elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja

marjat10 – 12 kk
kasvikset10 – 12 kk
yrttimausteet4 – 6 kk
juuresraaste3 – 4 kk
naudanliha  8 – 10 kk
lampaanliha  8 – 10 kk
sianliha3 – 6 kk
siipikarja3 – 6 kk
jauheliha1 – 2 kk
kala1 – 3 kk
äyriäiset3 – 6 kk
leivonnaiset1 – 9 kk
tuorehiiva12 kk